Salon du livre/ Cum se raporteaza tara noastra la realitatea politica a Europei, discutata la standul Romaniei

Data publicarii: 25-03-2013 | Lifestyle

Care sunt modelele nasterii unei adevarate vieti culturale, dar mai ales politice in Romania si cum se raporteaza tara noastra la realitatea politica a Europei contemporane au constituit temele unei dezbateri gazduite, duminica, de standul Romaniei din Salon du livre.

Pornind de la modelul liberal al unei Romanii care isi construia modernitatea, in secolul al XIX-lea, trecand apoi prin anii interbelici, marcati de "extremismele din anii 30-40, dintr-o tara cu granitele puse in discutie", protagonistii intalnirii, istoricul si omul politic Adrian Cioroianu si analistul Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, au trecut in revista evolutia unei vieti politice europene, cu sincopele si evolutiile specifice. 

Vorbind despre modelul identitar autoritar in Europa, de dictatura regala a lui Carol al II-lea, Cristian Parvulescu a afirmat ca aceasta nu a fost contestata deoarece in Romania democratia este sinonima cu coruptia. 

In opinia lui Parvulescu, Romania este singura tara din Europa de Est unde partidul comunist a disparut si nu s-a transformat intr-unul social-democrat, precum in celelalte tari foste comuniste. 

"Cred ca motivul acestei crize din Romania actuala este aceea ca nu avem un model al unei Romanii postcomuniste", a spus Cristian Parvulescu, in timp ce Adrian Cioroianu a afirmat ca in tara noastra nu a existat ''un partid comunist in adevaratul sens al cuvantului". 

"Este foarte dificil sa spui ca FSN a fost un partid comunist. El a fost condus de noi politicieni, precum Traian Basescu sau Petre Roman, iar Ion Iliescu nu a facut parte din nomenclatura lui Ceausescu, in ultimii ani ai regimului fiind un opozant al acestuia", a declarat Parvulescu. 

El a deplans faptul ca "in Romania nu sunt partide politice institutionalizate, constitutionalizate, ci doar federatii locale de grup". 

"Desi viata romaneasca este puternic politizata, partidele politice nu sunt capabile de a structura viata politica. De aceea nu avem adevarate dezbateri ideologice si sociale", a spus Parvulescu. 

Pentru Adrian Cioroianu "Romania nu poate juca un rol in viata politica a Europei fara reconstructia partidelor politice, a unei adevarate vieti politice", Cristian Parvulescu amintind dezbaterile romanesti in ceea ce priveste alegerea intre o republica parlamentara sau una prezidentiala, cu un presedinte arbitru sau cu unul autoritar. 

El a declarat pentru AGERPRES ca "democratia nu inseamna doar partide politice sau alegeri, ci, de fapt, o societate deschisa capabila sa se autoguverneze". 

"De aceea, discutia privind presedintele autoritar si, din contra, presedintele notar, cum este in Germania, este o discutie esentiala", a subliniat Parvulescu. 

"Este evident ca presedintele Basescu considera ca avem nevoie de un model bazat pe un lider autoritar, in postarea pe Facebook, pe care a facut-o pe 23 martie, dupa Congresul PDL, seful statului reprosand acestui partid, de care se despartea, ca a functionat democratic atata vreme cat a avut un lider autoritar", a spus acesta. 

Mentionand ca "exista imaginea liderului autoritar in societatea romaneasca", Parvulescu a declarat ca, "din cauza crizei economice, aceasta a suferit un regres important si ca in momentul de fata romanii isi doresc un lider mai putin implicat, un arbitru''. 

Sursa: AGERPRES