Cele mai profitabile banci din top 10 in 2012

Data publicarii: 25-03-2013 | Finante-Banci

Cele mai profitabile patru banci din 2012 au cumulat un profit net total care trece usor de pragul de un miliard de lei. Profitul cel mai mare pe 2012, de 392 mil.lei pe 2012 l-a inregistrat Raiffeisen, care a fost si cel mai mare contribuitor la bugetul de stat.

  Pe pozitia urmatoare in clasament se afla Banca Transilvania, cu un profit de 320 mil.lei, urmata de ING Bank si UniCredit Tiriac Bank, cu 195 mil. lei, respectiv 177 mil. lei.

  Ramane de vazut care a fost rezultatul bancii de stat CEC Bank, care de asemenea face parte din top 10 dupa active, situandu-se pe locul 4 la sfarsitul lui 2012 in urma BT. Este de asteptat ca banca sa fi resimtit destul de dur presiunea creditelor neperformante, mai ales ca spre deosebire de institutiile de credit controlate de grupuri straine are mai putine posibilitati de curatare a bilantului, de pilda prin externalizarea unor credite cu probleme catre vehicule speciale din grup.

Criza economica si problemele de eficienta au provocat pierderi pentru aproximativ jumatate din cele 42 de banci de pe piata, iar bugetul a "pierdut" in ultimii ani o parte importanta din resursele virate de sectorul bancar, impozitele pe profit fiind in cadere libera.

Integral in ZF.ro