Cyprus Popular Bank va fi inchisa, depozitele de peste 100.000 euro ar putea fi impozitate cu 40%

Data publicarii: 25-03-2013 | Finante-Banci

Ciprul a acceptat cererile creditorilor internationali de a reducere a sistemului sau bancar supradimensionat, in schimbul unui pachet de asistenta financiara de 10 miliarde de euro (13 miliarde de dolari), dar depozitele bancare mai mici de 100.000 de euro nu vor fi impozitate, transmite AFP.

Cu toate acestea, nimeni nu poate preciza cand vor fi redeschise bancile din Cipru, deja inchise de zece zile sau cand se vor atenua restrictiile privind retragerile de numerar de la bancomate. 

Conform acordului dintre liderii ciprioti si reprezentantii UE, ai BCE si ai FMI, a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank, va fi inchisa, iar depozitele sale mai mici de 100.000 euro vor fi transferate la Bank of Cyprus pentru crearea unei 'good bank', cu active viabile. Depozitele de peste 100.000 euro de la ambele banci, care nu sunt garantate de legislatia UE, vor fi inghetate si folosite pentru rezolvarea problemelor legate de datoria Popular Bank of Cyprus si recapitalizarea Bank of Cyprus printr-o conversie a depozitelor in actiuni. Tranzactia ar urma sa asigure Ciprului 4,2 miliarde de euro, a declarat seful Eurogrupului, Jeroen Dijssebloem. 

Cel mai mare grup bancar cipriot, Bank of Cyprus, va supravietui, dar depozitele de peste 100.000 de euro vor fi impozitate, inca nu se stie cu ce procent, unii analisti estimand ca procentul s-ar putea ridica la 40%. Oficiali ai UE, BCE si FMI negociaza nivelul impozitelor ce vor fi aplicate depozitelor de peste 100 de euro, care va fi anuntat 'in urmatoarele saptamani'. este o lovitura majora pentru actionarii celor doua banci, unde au depozite importante oligarhii rusi. 

Planul anterior, care prevedea impozitarea tuturor depozitelor, a fost retras, dupa ce a provocat o reactie vehementa, de la pensionari la presedintele rus Vladimir Putin. Noul acord va avea rezultate 'mult mai bune' decat precedentul, a declarat seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem. 

Un subiect sensibil al negocierilor l-a reprezentat cererea BCE ca Bank of Cyprus sa preia datoriile de noua miliarde de euro ale Cyprus Popular Bank catre BCE. Dupa multe discutii, presedintele Ciprului a acceptat solicitarea de la Frankfurt. 

Banca Centrala Europeana a avertizat ca va inceta sa ofere lichiditati de urgenta bancilor cipriote daca nu se ajungea la un acord, dar Jeroen Dijsselbloem a explicat ca acum BCE va oferi in continuare lichiditati Nicosiei. 

Unii lideri europeni si-au exprimat temerile ca efectele crizei din Cipru s-ar putea extinde la alte state din zona euro care se confrunta cu probleme cum ar fi Spania si Italia. 

Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene, a afirmat duminica ca situatia din Cipru este 'un caz special', provocat de un sector financiar supradimensionat care a fost alimentat de investitorii straini. 'Cu siguranta, acest sistem nu va mai putea continua', a apreciat Nowotny, care este si guvernatorul Bancii Centrale a Austriei. 

Banca Centrala a Ciprului a negat saptamana trecuta zvonurile privind inchiderea Cyprus Popular Bank. 

Guvernul de la Nicosia a preluat Cyprus Popular Bank in iunie 2012, dupa ce banca a inregistrat o lovitura severa de pe urma expunerii pe obligatiunile suverane grecesti. In prezent, statul detine aproximativ 84% din actiunile Cyprus Popular Bank. In luna septembrie a acestui an, Comisia Europeana a aprobat un ajutor de stat in valoare de 1,8 miliarde de euro acordat Cyprus Popular Bank. 

Principalele institutii cipriote de creditare, Bank of Cyprus si Cyprus Popular Bank, sunt prezente si pe piata din Romania. Cyprus Popular Bank este prezenta pe piata romaneasca prin Marfin Bank. 

Sursa: AGERPRES