Cinci tari din zona euro beneficiaza de un plan de ajutor international

Data publicarii: 25-03-2013 | International

Ciprul va deveni a cincea tara din zona euro care beneficiaza de un plan de ajutor international, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania, care a primit un ajutor din partea zonei euro pentru sectorul sau bancar, noteaza, luni, AFP, care prezinta cele cinci cazuri.

CIPRU 

Dupa o prima tentativa ratata la 16 martie, zona euro si FMI au ajuns luni dimineata la un acord cu privire la un plan de ajutor pentru Cipru in valoare de 10 miliarde de euro. 

In schimb, Ciprul se angajeaza mai ales sa-si reduca sectorul bancar, inchizand a doua banca a tarii, Laiki, si restructurand-o pe prima, Bank of Cyprus. Depozitele mai mici de 100.000 de euro nu sunt afectate. 

Printre masuri figureaza, de asemenea, o crestere a impozitelor pe societati, de la 10%, la 12,5% si privatizari. 

GRECIA 

Ajutorul furnizat pentru a evita intrarea tarii in faliment atinge in total 380 de miliarde de euro, sub forma de imprumuturi, sume injectate direct si stergerea de datorii. 

Doua planuri au fost insotite de un program draconic de ajustare bugetara, sub controlul creditorilor internationali. 

Primul, in mai 2010, a constat in imprumuturi de 110 miliarde de euro, iar al doilea, finalizat in februarie 2012, in imprumuturi in valoare de 165 de miliarde de euro. La aceasta s-a adaugat o stergere de datorii de catre creditorii privati, de circa 107 miliarde de euro. 

O transa de 2,8 miliarde, in cadrul celui de-al doilea plan de ajutor, ar urma sa fie varsata Greciei pana la sfarsitul lunii martie. Troica si guvernul de la Atena si-au intrerupt insa negocierile privind masurile ce trebuie sa insoteasca eliberarea acestei transe, mai ales in legatura cu nivelul TVA-ului si desfiintarea unor posturi de functionari. Discutiile ar urma sa se reia la inceputul lunii aprilie. 

IRLANDA 

Este a doua tara, dupa Grecia, care a incheiat un plan de ajutor cu UE si FMI, in noiembrie 2010. Deficitul public atinsese 32% din PIB, naufragiu ce a urmat bulei imobiliare din 2008 care a devastat sectorul bancar al tarii. 

Ajutorul international de 85 de miliarde de euro a fost insotit de conditii draconice, pe care Irlanda le-a respectat. 

PORTUGALIA 

Aceasta tara a incheiat cu UE si FMI un plan de austeritate si de reforme in mai 2011 in scopul de a-si asana finantele publice si de a-si relansa economia, in schimbul unui imprumut de 78 de miliarde de euro. 

Portugalia spera sa revina repede pe pietele de capital. 

Economia insa s-a prabusit: PIB-ul a scazut anul trecut cu 3,2%, ceea ce reprezinta cea mai grava recesiune din 1975 si pana acum. 

Portugalia a obtinut de la creditorii sai un an in plus pentru a-si reduce deficitul public, pe care va trebui sa-l readuca sub pragul de 3% din PIB abia in 2015. 

SPANIA 

Spania a obtinut in iunie 2012 o linie de credit de 100 de miliarde de euro din partea zonei euro pentru sectorul sau bancar. 

Acest ajutor s-a ridicat in final la 41,4 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor aflate in dificultate si crearea unei 'banci de rebuturi' ('bad bank'), SAREB. 

Madridul a reusit sa scape de un plan de ajutor global pentru economia sa, insa trebuie sa faca fata unui semnificativ derapaj al finantelor sale publice: potrivit ultimelor previziuni ale Comisiei europene, tara ar urma sa inregistreze un deficit public de 6,7% in 2013 si de 7,2% in 2014.

Sursa: AGERPRES