Targul de cariera, o oportunitate de a ajunge in pozitii de top in marile companii

Data publicarii: Astazi, 27-10-2006
Studentii din anii terminali sau absolventii de facultate au posibilitatea sa aleaga dintre cele peste o mie de locuri de munca vacante puse la dispozitie de companii de top din Romania, la targul de cariera "Angajatori de top", care se desfasoara vineri si sambata, la Sala Palatului. La targul de cariera participa peste 75 de companii importante de pe piata romaneasca, din domenii precum financiar-bancar, energie si petrol, industria farmaceutica, constructii sau industria alimentara. Targul se adreseaza, in general, studentilor din anii terminali sau celor care au absolvit de curand o facultate, dar poate participa oricine este interesat de o slujba intr-o companie de top.

"Nu cautam sa angajam neaparat tineri, dar trebuie sa recunoastem ca 70% din angajarile facute in ultimii doi ani sunt persoane sub 30 de ani. Ceea ce cautam noi la noii angajati sunt potentialul de a lucra intr-o banca, spiritul de echipa si felul in care reactioneaza la formare", a spus directorul adjunct al departamentului de resurse umane din BRD, Mihaela Feodorof.

Specialistii in resurse umane din companiile participante spun ca experienta nu este un criteriu dupa care isi aleg viitorii angajati. Prima calitate pe care candidatii trebuie sa o aiba este sa aiba potential, sa demonstreze ca vor sa invete si sa faca cariera in domeniul pe care si l-au ales. Aceasta este si principala deosebire dintre o bursa a locurilor de munca obisnuita si un acest targ de cariera.

"La targul de cariera vin oameni care vor sa creasca intr-o companie, sa ajunga pe o pozitie de top, daca se poate, nu doar ca sa-si gaseasca un loc de munca. Cei care le ofera posibilitatea de a intra intr-o mare companie au si capacitatea de a observa daca vor sa creasca impreuna cu acea companie", a spus reprezentantul firmei organizatoare, Oana Stoescu.

In timpul targului de cariera, cei care isi cauta un loc de munca pot obtine informatii despre companii direct de la stand sau pot participa la prezentarile de 45 de minute pe care unele dintre firme au posibilitatea sa le faca.

Pentru departamentul de resurse umane de la BRD este foate important ca recrutarea viitorilor angajati sa se faca din randul tinerilor si, daca se poate, inca din facultate.

"Punem al dispozitia tinerilor angajati sase programe de perfectionare pentru manageri, inspectori de audit, IT sau pentru domeniul comercial. Pentru tinerii proaspat angajati cea mai importanta este integrarea si formarea", a spus Mihaela Feodorof.

De asemenea, banca ofera stagii de practica pentru studentii de la ASE care vor sa aplice in practica ceea ce invata la scoala, stagii de vara sau sponsoritzeaza diferite activitati pentru studenti.

Pozitiile pentru care angajatorii ofera locuri de munca sunt, in general, de manageri, asistenti, marketing, finante, vanzari, programare, resurse umane, entry-level.

"De aici pot ajunge in pozitii mult mai inalte, cu conditia sa aiba abilitati de lider, sa aiba rezultate bune sau sa se adapteze repede. Si, o alta conditie importanta, sa ramana pe un post cel putin doi ani, dupa care pot abtine si pozitii mai inalte", a spus responsabilul cu resursele umane din compania Procter&Gamble, Maria Galca.

Primul pas pentru a obtine un job intr-o comapanie de top este depunerea unui CV la targ sau pe pagina de internet, pentru ca multe firme au dezvoltat acest serviciu. CV-ul este citit de oamenii din departamentul de resurse umane al companiei, care apoi cheama candidatul la un interviu de recrutare, pentru definirea profilului. In functie de acest interviu se va face angajarea.

Targul de cariera "Angajatori de top" este la prima editie sub aceasta titulatura, iar firma organizatoare va face doua astfel de targuri pe an: unul primavara si unul toamna. Organizatorii estimeaza o participare de peste 5.000 de persoane pe zi. Targul se va incheia sambata cu un seminar despre strategiile unei cariere de succes.

Sursa: NewsIn