BCE: Mobilitatea pe piata muncii este un factor pozitiv pentru zona euro

Data publicarii: Astazi, 27-10-2006
Banca Centrala Europeana (BCE)Abolirea barierelor impuse muncitorilor din tarile estice ale UE ar contribui la accentuarea rezistentei tarilor din zona euro impotriva socurilor economice, potrivit unui raport al Bancii Central Europene care avertizeaza in legatura cu pretul restrictiilor impuse de guverne. Raportul Bancii Central Europene, citat de Financial Times in editia electronica de vineri, avertizeaza asupra costurilor economice pe care le pot cauza restrictiile impuse de guverne asupra dinamicii pietei muncii. Acest raport intervine in momentul in care tot mai multe tari europene anunta ca vor impune restrictii pe piata muncii cetatenilor romani si bulgari, dupa aderarea lor doua tari la UE.

Desi acest raport nu este un document de politica oficiala a BCE, sunt foarte putine vocile care ar contrazice concluziile documentului, si anume ca o mai mare mobilitate ar putea contribui la cresterea eficientei economice, ducand la ocuparea locurilor de munca vacante de persoane cu cea mai buna pregatire de pe piata.

Documentul BCE precizeaza si ca libera circulatie a muncitorilor intre estul si vestul Europei ar putea crea un "mecanism de ajustare" a economiilor din zona euro.

Teama multora dintre cei care au contribuit la crearea zonei euro, de la lansarea in 1999 a monedei europene, este ca, in conditiile in care in regiune se aplica o politica monetara unica, pietele muncii ar trebui sa poarte mai mult din povara rezultata in cazul in care se modifica datele care cuantifica nivelul economic al unei tari. Mai multa mobilitate pe piata muncii ar putea ajuta tarile din zona euro sa se adapteze mai bine fluctuatiilor economice si socurilor asimetrice, se mentioneaza in documentul BCE.

BCE solicitase ridicarea barierelor impuse pietei muncii, cand Slovenia va deveni cea de-a 13-a tara membra a zonei euro, la 1 ianuarie 2007, aceasta fiind prima dintre tarile est-europene care au intrat in 2004 in UE care adera la zona euro.

Multe tari UE au impus restrictii temporare lucratorilor proveniti din cele zece state care au devenit membre UE in 2004. Unele dintre aceste restrictii au fost ridicate, total sau partial, cu exceptia Germaniei si Austriei, unde au ramas in vigoare toate restrictiile.

Documentul BCE avertizeaza ca mentinerea acestor restrictii poate antrena costuri economice pentru statele membre UE, prin limitarea folosirii mai productive a resurselor pietei muncii, intr-un moment in care populatiile statelor membre UE imbatranesc, iar liderii statelor sunt interesati de competitivitatea internationala a Europei.

Cu toate acestea, raportul BCE admite si faptul ca pot exista consecinte negative ale exodului de muncitori, pentru statele pe care acestia le parasesc. Lipsa fortei de munca este, deja, o problema, pentru o serie de piete, specifica raportul BCE.

Studiul Bancii Centrale Europene prezinta o serie de dovezi ale presiunii negative exercitate asupra salariilor europene prin intrarea de forta de munca din noile state membre UE, dar, pe de alta parte sunt majore si riscurile pe care folosirea excesiva a sistemelor de securitate sociala de catre emigranti. Mai mult decat atat, exista exemplul tarilor care nu au impus restrictii - Marea Britanie, Irlanda si Suedia, care au avut, in general, experiente pozitive determinate de impactul sosirii noilor forte de munca.

Guvernul Marii Britanii a anuntat, cu toate acestea, impunerea de restrictii muncitorilor romani si bulgari, dupa aderarea acestor state la UE, la 1 ianuarie 2007.

Sursa: NewsIn