Comisia Europeana: Este inacceptabil ca Austria sa refuze sa renunte la secretul bancar

Data publicarii: 09-04-2013 | Finante-Banci

Comisia Europeana sustine schimbul automat de informatii intre tarile membre privind conturile bancare si apreciaza ca este inacceptabil ca Austria sa refuze sa renunte la secretul bancar, in timp ce Luxembourg s-a declarat dispus sa faca un pas in aceasta directie.

"Este imposibil ca un stat membru sa le blocheze pe celelalte 26. Este dificil pentru Austria sa isi mentina pozitia cand restul tarilor membre sunt pregatite sa avanseze catre schimbul automat de informatii", a afirmat luni Emer Traynor, purtator de cuvant al comisarului european insarcinat cu fiscalitatea, Algirdas Semeta.

Traynor a aratat ca in privinta schimbului de informatii exista reguli clare in UE.

"Un numar de 25 de state s-au angajat sa le respecte. Dar Austria si Luxembourg sunt singurele care refuza, in numele secretului bancar, sa transmita automat informatii referitoare la conturile rezidentilor in UE, la solicitarea autoritatilor judiciare", a aratat purtatorul de cuvant.

O directiva intrata in vigoare in 2013 prevede ca statele membre nu mai pot refuza transmiterea de informatii sub simplul motiv ca acele informatii sunt detinute de o banca sau o alta institutie financiara.

Din ianuarie 2015, UE intentioneaza sa impuna un schimb automat de informatii in cazul a cinci categorii de venituri si capital, cu conditia ca toate statele membre sa fie de acord.

Autoritatile din Luxembourg s-au declarat dispuse, duminica, sa isi relaxeze pozitia, dupa ce Germania si Franta i-au cerut, ca si Austriei, sa renunte la secretul bancar.

Comisia Europeana a salutat luni declaratiile ministrului luxembourghez de Finante Luc Frieden.

"Toate declaratiile ministrului Frieden au fost foarte clare. Serviciile noastre sunt in contact cu Luxembourg-ul", a spus Traynor.

Integral in Mediafax.ro