Cartel ALFA: Angajatii din noua ramuri economice, lipsiti de contracte colective de munca

Data publicarii: 02-05-2013 | HR/Cariere

Angajatii din noua ramuri de activitate ale economiei romanesti sunt lipsiti, in acest moment, de protectia legala oferita prin contractele colective de munca. Documentele centralizate la nivelul Confederatiei Nationale Sindicale 'Cartel ALFA' sunt expirate in unele cazuri chiar si de cativa ani si exista dificultati in procesul de reinnoire, din cauza prevederilor Legii nr. 62/2011, privitoare la Dialogul Social.

'Majoritatea contractelor colective de munca la nivel de ramura (sector de activitate), aferente organizatiilor sindicale afiliate la CNS 'Cartel ALFA', au expirat. Este evident ca in lipsa acestor documente, lucratorii din domeniile respective, reprezentati ori nu de sindicate, sunt cei care au si vor avea probleme. Exista totusi, in anumite domenii, ca palier superior contractul colectiv de munca la nivel de unitate, grup de unitati - de asemenea in proces de restrangere sau expirare - unde mai sunt pastrate o serie de prevederi cu caracter minimal. Am fost informati cu privire la negocierile de la Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD), in vederea incheierii contractului colectiv de munca. De asemenea, in perioada imediat urmatoare ar putea fi declansate astfel de negocieri si la retailerul francez Carrefour', a declarat pentru AGERPRES reprezentantul Departamentului Social al CNS "Cartel ALFA", Adrian Clipii. 

Potrivit unui raport furnizat in exclusivitate AGERPRES, sunt expirate deja contractele colective de munca pe ramurile 'Industrie Miniera si Geologie', contract care a fost incheiat initial de Federatia Nationala Mine Energie, in februarie 2008; 'Agricultura, Piscicultura, Pescuit', incheiat de Centrala Sindicatelor Lucratorilor din Agricultura, Industria Alimentara, Turism si ramuri Conexe 'CERES', in martie 2010; 'Metalurgie Feroasa, Neferoasa', incheiat de Federatia Sindicala a Siderurgistilor Metarom si de Federatia Nationala Sindicala Solidaritatea Metal in luna iulie 2010. 

De asemenea, mai sunt expirate contractele colective de munca pe ramurile 'Industria Materialelor de Constructii' (incheiat de Federatia Generala a Sindicatelor Familia "Anghel Saligny' in august 2010); 'Textile - Confectii', care a beneficiat de un act aditional incheiat de Centrala Sindicala din Industria Usoara - Bucuresti C.S.I.U. in iulie 2011; 'Constructii' - contract incheiat initial in decembrie 2007, si care a beneficiat de trei acte aditionale semnate de Federatia Generala a Sindicatelor Familia "Anghel Saligny'. In acest caz mai exista un Acord incheiat in decembrie 2011, neinregistrat la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (printr-un patronat nereprezentativ), cu o valabilitate de 2 ani. Celelalte ramuri fara contracte colectiva de munca sunt 'Celuloza si Hartie' (contract incheiat initial de Federatia Lemn, Mobila, Celuloza si Hartie in noiembrie 2008; 'Constructii de Masini' (contract incheiat initial de Federatia Nationala Sindicala Solidaritatea Metal in ianuarie 2008) si 'Comert' - contract incheiat initial de Federatia Sindicatelor din Comert, in februarie 2010. 

In luna iulie a acestui an va expira, prin nedenuntare, si contractul din ramura 'Chimie-Petrochimie', incheiat initial de Federatia Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie in august 2010. De asemenea, in noiembrie 2013, va expira contractul colectiv de munca din ramura 'Invatamant Preuniversitar', contract care a fost incheiat initial de 'Federatia Educatiei Nationale' in noiembrie 2012, dar la care exista posibilitatea de prelungire. 

In ultima luna din an, respectiv in decembrie 2013, va expira contractul colectiv de munca din ramura 'Invatamant Superior si Cercetare', contract care a fost incheiat initial de Federatia Nationala Sindicala Alma Mater in decembrie 2012, si la acesta existand posibilitatea de prelungire. 

Contractul colectiv de munca din ramura 'Mass Media' a fost incheiat in luna mai 2006 si va expira in ianuarie 2014, documentul fiind initiat de Federatia Sindicala din Mass-Media "Alfa 2004" - organizatie nesemnatara a contractului colectiv de munca. 

In cazul ramurii 'Electrotehnica, Electronica, Mecanica Fina, Utilaje si Aparare', contractul colectiv de munca a fost semnat initial de Federatia Nationala Sindicala Solidaritatea Metal in noiembrie 2010, si va expira in noiembrie 2014. Pentru ramura 'Servicii comunitare de utilitati publice. Gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare si de protectie a mediului', contractul colectiv de munca a fost incheiat de Federatia Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilitati Publice si de Federatia Nationala de Mediu 'Ecologistul' in decembrie 2012 si va expira in decembrie 2014.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: