Cererea pentru creditele imobiliare in lei isi revine dupa ce bancile au scazut dobanzile

Data publicarii: 02-05-2013 | Finante-Banci

Bancherii au convins anul acesta aproape 600 de clienti sa se imprumute in lei pentru a-si cumpara o locuinta, vanzarile de astfel de credite accelerand in luna martie dupa scaderea costului finantarii pe piata interbancara, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza statisticilor publicate de BNR.

 Soldul creditelor imobiliare in lei a crescut cu aproape 6% in primele trei luni din acest an, pana la 1,93 miliarde de lei (echivalentul a 437 mil. euro), potrivit BNR. Cresterea soldului este de echivalentul a 100 milioane de lei fata de nivelul din luna decembrie. Numai in luna martie cresterea soldului a fost de aproape 50 mil. lei.

 "Dobanzile la lei nu sunt inca la valoarea celor in euro, dar au scazut vizibil fata de inceputul anului. Creditele «Prima casa» in lei au acum dobanzi de sub 7% pe an. Este insa important sa ti-nem cont de volatilitatea dobanzii Ro-bor", afirma Liviu Andrei, directorul exe-cuti-v al brokerului Alliance Finance.

 Andrei spune ca probabil in prezent s-a ajuns ca la nivelul intregii piete unu din zece credite imobiliare noi sa fie in lei. Spre comparatie, la nivelul intregului portofoliu de credite, imobiliarele in lei reprezinta numai 5% din total. Bancile aveau in bilanturi credite pentru achizitia de locuinte de 37,8 miliarde de lei (8,6 mld. euro), din care aproape 8,2 mld. euro sunt credite in valuta.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: