Mugur Isarescu: Romania intra intr-un ciclu de reducere a ratelor de dobanda

Data publicarii: 07-05-2013 | Finante-Banci

Bancile grecesti si cipriote platesc in continuare printre cele mai mari dobanzi la depozitele in euro si lei. Asta dupa tot blocajul iscat de inchiderea Bank of Cyprus si riscul pierderii depozitelor prea mari plasate in bancile cipriote. In aceste conditii, si creditele raman scumpe. Dar BNR anunta ca urmeaza o perioada de reducere a dobanzilor, asa cum se intampla si in Europa

Bank of Cyprus si Marfin, ambele cu actionariat cipriot, sunt singurele banci care mai platesc dobanzi peste 4% pe an la depozitele in euro cu scadenta la sase luni. Clientii care aduc cel putin o mie de euro la Marfin primesc 4,25% pe an. Si bancile grecesti platesc aproape de 4% pe economiile romanilor in valuta.

Si la depozitele in lei, tot cipriotii conduc plutonul. Insa, la acest capitol si bancile romanesti cu capital grecesc platesc dobanzi mai mari de 6% pe an, cu aproape un procent peste media pietei.

Analistii economici si banca nationala spuneau luna trecuta, in contextul inchiderii Bank of Cyprus, ca romanii ar trebui sa fie atenti unde isi tin bani si sa nu alerge doar dupa dobanzi mari.

"Nu le incurajam catusi de putin. Nici pe bancile cipriote dar nici alte banci sa pastreze mai ales dobanzi la euro ridicate. Deci nu le incurajam ci le spunem sa ramana in piata, sa vada ce este in europa. In Europa dobanzile de 1,2% sunt generoase.", declara Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Cu asemenea dobanzi pentru banii economisiti, nici creditele n-au cum sa se ieftineasca substantial. Acum, imprumuturile in lei au costuri de 8 - 9% pe an, iar cele in euro de 4 - 5%. Banca nationala, insa, se pregateste sa scada dobanzile, astfel incat si imprumuturile in moneda nationala sa fie mai accesibile, iar economia sa-si revina mai repede.

"Mesajul nostru este de intrare a Romaniei intr-un ciclu de reducere a ratelor de dobanda. Ceea ce doreste economia, publicul din Romania, sunt reducerile de dobanzi la credite, la finantari. Nu vom ramane izolati fata de trendul din Europa.", declara Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Asta inseamna ca ratele si imprumuturile in lei pentru populatie si companii vor fi mai iefine. La fel si datoriile in euro, avand in vedere ca Banca Centrala Europeana a scazut deja dobanda de referinta 0,5% pe an, un nou minim istoric, pentru a reporni creditarea.

TVR.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: