Cadourile in bani, tot mai populare, au facut ca transferurile de bani sa atinga un varf in perioada Pastelui

Data publicarii: 07-05-2013 | Finante-Banci

  • Peste 30% din consumatorii din tarile ortodoxe primesc transferuri de bani drept cadou cu diverse prilejuri, inclusiv pentru sarbatorile de peste an  
  • In preajma Pastelui ortodox, trimiterea de cadouri in bani a dus la cresterea transferurilor de bani    

Conform Western Union Company (NYSE: WU), unul din liderii globali in servicii de plati, Pastele reprezinta una dintre cele mai active perioade pentru trimiterile de bani catre tarile ortodoxe. Potrivit datelor inregistrate de companie, transferurile de bani catre Romania au inregistrat o crestere semnificativa, de aproximativ 20%, in preajma Pastelui.   

Studiile de piata efectuate de Western Union arata ca peste 30% din consumatorii din tarile ortodoxe primesc transferuri de bani drept cadou cu diverse prilejuri, inclusiv pentru sarbatorile de peste an. 

"Dupa ocaziile speciale - cum ar fi aniversarile, nunta sau Craciunul - Pastele este cel mai important prilej pentru oferirea de cadouri”, spune Gabriel Sorbo, Director Regional Western Union pentru Italia, Spania, Portugalia, Grecia, Romania, Bulgaria, Cipru si Malta. "Vedem acest fapt reflectat si in cifrele noastre. Cu prilejul Pastelui, transferurile de bani catre Romania au atins un varf de crestere de aproape 20%”.

Potrivit studiilor Western Union, oferirea de cadouri in bani se numara printre primele trei motive pentru care consumatorii fac transferuri de bani. Cum tot mai multe persoane care traiesc in strainatate nu-si mai pot permite sa-si viziteze familiile, sunt tot mai numerosi cei care opteaza sa trimita acasa cadouri in bani. 

Efectele crizei economice sunt resimtite de consumatorii din intreaga lume, inclusiv de catre migrantii romani. Studiile Western Union arata ca, la nivel global, aproximativ 89% dintre consumatorii care folosesc serviciile de transfer de bani ale companiei sunt migrantii care si-au parasit tarile de origine in cautare de noi oportunitati economice. Majoritatea migrantilor din Romania traiesc in tari din Europa de Vest, unde cresterea economica a fost foarte slaba - in 2012, produsul intern brut in zona Euro s-a contractat cu 0,5%, iar rata somajului este in crestere, conform datelor publicate recent de Banca Mondiala. 

Banca Mondiala estimeaza ca transferurile de bani catre Romania vor reintra pe crestere incepand cu 2013

Cum multe dintre tarile in care traieste diaspora romaneasca inca se confrunta cu efectele crizei economice, migrantii romani sunt, la randul lor, afectati. Deoarece veniturile multora dintre ei au scazut, acestia trimit mai putini bani familiilor lor din tara. 

"Migrantii romani au trimis acasa sume mai mici pe perioada crizei, dar au continuat sa trimta. Transferurile de bani au dat dovada de o buna rezistenta in confruntarea cu turbulentele economice”, spune Gabriel Sorbo.  

Si estimarile Bancii Nationale a Romaniei sunt mai increzatoare: potrivit datelor BNR, transferurile de bani catre Romania au crescut in 2012, pentru prima data dupa anul 2008, ajungand la vaoarea de 3,85 de miliarde de Euro. 

Transferurile de bani catre Romania au fluctuat in ultimii ani. S-a consemnat o crestere semnificativa incepand cu anul 2004 si imediat dupa aderarea la UE, insa transferurile au scazut dupa declansarea crizei, in 2008. In conditiile in care revenirea economica din Uniunea Europeana se stabilizeaza, Banca Mondiala estimeaza ca transferurile oficiale din regiune vor reintra pe crestere in perioada 2013-2015 si este de asteptat sa depaseasca varful atins inainte de criza in anul 2014.

Despre Western Union

The Western Union Company (NYSE: WU) este unul din liderii globali de pe piata serviciilor de plati. Impreuna cu organizatiile sale afiliate Vigo, Orlandi Valuta, Pago Facil si Western Union Business Solutions, Western Union le ofera clientilor sai modalitati rapide, fiabile si usoare de a trimite sau primi bani in locatii din intreaga lume, de a realiza plati si de a achizitiona ordine de plata. Serviciile sub marca Western Union, Vigo si Orlandi Valuta au fost accesibile, pe 31 martie 2012, printr-o retea comuna de aproximativ 515.000 de locatii ale agentilor in 200 de tari si teritorii. In 2012, The Western Union Company a efectuat 231 de milioane de tranzactii consumer-to-consumer la nivel global, realizand transferuri totale de 79 de miliarde de dolari intre consumatori si a efectuat 432 de milioane de plati comerciale. Pentru mai multe  informatii, va rugam sa vizitati www.westernunion.com 

Despre Western Union Romania

In Romania, serviciul Western Union de Transfer de Bani® este disponibil printr-o retea de peste 6.100 de locatii ale Agentilor, de la capitala si marile orase si pana la zone rurale indepartate. Pe piata locala, Western Union colaboreaza cu Banca Romaneasca - Membra a Grupului National Bank of Greece, Banca Transilvania, Bancpost, BRD - Groupe Societe Generale, Credit Europe Bank, Banca Comerciala Carpatica, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Credit Agricole si Millennium Bank. In plus, serviciul Western Union este disponibil si prin Posta Romana, Western Union Retail Services SRL si PayPoint. Western Union ofera modalitati rapide, fiabile si usoare de a trimite sau primi bani in sau din destinatii din intreaga lume sau pe teritoriul Romaniei. Din 2010, serviciul de transfer de bani Western Union direct de la a fost introdus in premiera in Romania. Incepand cu anul 2012, prin Western Union se pot efectua transferuri de bani si prin Internet Banking. Pentru mai multe  informatii, va rugam sa vizitati www.westernunion.ro


Ultimele stiri pe BankNews.ro: