Nu castigam cat alti europeni, insa cheltuim cea mai mare parte a veniturilor pe mancare. Cati bani dau romanii pe alimente

Data publicarii: 07-05-2013 | Economie

Aproape 42 la suta din totalul cheltuielilor unei gospodarii din Romania erau facute, la finalul lui 2012, pentru mancare. Potrivit celor mai recente date Eurostat, centralizate de Gandul.info, romanii dau pe mancare in medie 1.000 de euro pe an. Suma este de doua ori mai mica in comparatie cu un german sau un austriac, insa este mare raportata la salariile primite. 

In urma cu doi ani, o familie de romani dadea pe alimente peste 44% din totalul cheltuielilor, fata de cei aproape 30% pe marfuri nealimentare si 25% pe plata serviciilor.

Ceea ce este interesant este faptul ca romanii cheltuiesc mai mult pe mancare decat pe haine sau pe educatie, care ocupa ultimele locuri, conform datelor furnizate de INS. 

In ultimul trimestru al anului trecut, potrivit Institutul National de Statistica, cheltuielile totale medii lunare ale unui roman ajungeau la 823 de lei. Din aceasta suma, peste 200 de lei se duceau pe alimente si pe bauturi nonalcoolice. In cazul pensionarilor, acestea se ridicau la aproximativ 180 de lei. 

Daca romanii isi cheltuiesc aproape toti banii pe care ii castiga pe mancare, europenii au cheltuit anul trecut 300 de euro pentru astfel de produse, suma dubla fata de media europeana, de 150 de euro pe luna. Romanii insa nu sunt la mare diferenta de locuitorii Luxemburgului sau danezi. Si ei tot in jur de 200 de euro risipesc pe mancare si bautura. Tot in topul europenilor cheltuitori se afla grecii, francezii si italienii, in timp ce la polul opus se afla cehii, polonezii, ungurii si sarbii care nu dau din buzunar nici 100 de euro lunar pe aceste cheltuieli.

Integral in Antena3.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: