Germania, Austria si Elvetia - invitate de onoare la cea de-a VIII-a editie a Bookfest

Data publicarii: 08-05-2013 | Lifestyle

Germania, Austria si Elvetia sunt cele trei tari invitate de onoare la cea de-a VIII-a editie a Salonului International de Carte Bookfest, nu mai putin de 24 de reprezentanti ai vietii literare urmand a sosi in Romania cu acest prilej.

La salonul bucurestean vor fi prezenti 14 autori din Germania, Austria si Elvetia - scriitori, autori de carti pentru copii si tineret, autori de non-fiction, trei specialisti in marketing editorial si digital publishing din echipa Targului de Carte de la Frankfurt, patru specialisti in traductologie din echipa Fundatiei Traduki, doi muzicieni si o ilustratoare de carte, informeaza un comunicat de presa semnat Oana Boca, managing partner, Headsome Communication. 

Iubitorii de literatura vor avea ocazia sa ii intalneasca la editia de anul acesta a Bookfest pe laureatii Premiului National al Cartii din Germania - Uwe Tellkamp si Katharina Hacker, pe laureatul Cartii anului 2011 din Elvetia - Catalin Dorian Florescu, pe doi dintre cei mai importanti prozatori austrieci ai momentului - Michael Stavarič si Joseph Winkler, pe Jan Koneffke (Germania) si Christian Haller (Elvetia) - prozatori de limba germana indragostiti de Romania si pretuiti de cititorii autohtoni. 

La Bucuresti vor fi prezenti si trei dintre reprezentantii generatiei tinere de prozatori de limba germana - Saša Stanišić, Julya Rabinowich (Germania) si Jolanda Pinel (Elvetia). 

Boris Buden, cunoscut deopotriva ca scriitor, filosof si teoretician cultural, nascut in Croatia si stabilit la Berlin, se afla de asemenea pe lista invitatilor de onoare la Bookfest 2013, unde va lua parte la o masa rotunda, iar Simon Geissbuhler, istoric, specialist in problematica celui de al Doilea Razboi Mondial, isi va prezenta la Bookfest doua titluri traduse in limba romana. 

Prezenta la Bucuresti a lui Kirsten Boie, poate cea mai cunoscuta autoare de literatura pentru copii si tineret de limba germana a momentului, laureata a zeci de premii literare, va fi, cu siguranta, una dintre surprizele programului dedicat copiilor la Bookfest. Ei i se alatura austriaca Renate Habinger, una dintre cele mai promitatoare ilustratoare de carte de astazi. 

Cei trei specialisti ai Targului de Carte de la Frankfurt sunt: Carsten Schwab (in digital publishing), Katharina Thiel si Selma Wels (marketing editorial). 

Specialistii in traductologie vor participa la o dezbatere organizata de Traduki, una dintre cele mai active fundatii care sustin traducerile din Sud-Estul Europei. 

Totodata, artistul conceptual austriac Josef Trattner isi va prezenta la Bookfest 2013 unul dintre cele mai recente proiecte ale sale, derulat in Romania cu putin timp in urma, "Divanul calator", la care au luat parte noua scriitori romani. 

Nu in ultimul rand, muzicienii Mieze Medusa si Textor sunt cei care vor sustine momente de slam poetry si rap, atat la Bookfest, cat si in Club Control din Capitala. 

La invitatia Asociatiei Editorilor din Romania (AER), Germania, Austria si Elvetia sunt invitate de onoare ale celei de a VIII-a editii a Salonului International de Carte Bookfest, participarea acestora desfasurandu-se sub motto-ul "Trei tari, aceeasi limba". 

Standul comun va avea o suprafata de 120 metri patrati si va fi amplasat in Hala C4-C5, in centrul sau urmand a se afla o ampla expozitie de carte, cuprinzand noutati editoriale din toate domeniile. 

In acelasi stand este prevazut si un spatiu de manifestari, precum si o librarie cu carti in limba germana. 

Autori, editori, ilustratori, traducatori si jurnalisti din cele trei tari de limba germana vor sta la dispozitia publicului si a specialistilor, pe tot parcursul celor cinci zile de targ. 

Evenimentul "Trei tari, aceeasi limba" este organizat de Goethe-Institut Bukarest, Forumul Cultural Austriac, Frankfurt Book Fair, Ambasada Republicii Federale Germania, Ambasada Austriei, Ambasada Elvetiei, proiectul fiind sprijinit de ministerul de Externe al Republicii Federale Germania, Uniunea Centrala a Editorilor si Librarilor din Austria, Ministerul Invatamantului din Austria, Pro Helvetia, Uniunea Librarilor si Editorilor din Elvetia, Fundatia traduki, Frankfurt Academy, Prior, Advantage Austria. 

Sursa: AGERPRES