Isarescu: Populatia a devenit mult mai prudenta in ceea ce priveste imprumuturile; multi vor sa scape de datorii

Data publicarii: 08-05-2013 | Finante-Banci

Populatia a devenit mult mai prudenta in ceea ce priveste imprumuturile, iar multi chiar vor sa scape de datorii, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

'La creditul personal de consum evolutia este in continuare nefavorabila. Noi consideram ca doi factori actioneaza in aceasta directie si sunt importanti, deci constatam o regandire, la nivel de populatie, la nivelul fiecarei familii, a raportului economisire/imprumuturi. Populatia a devenit mult mai prudenta in ceea ce priveste imprumuturile. Este vorba si de experienta trecuta. Bugetele de familie au inceput sa fie construite, spun eu, mai solid. Mai solid inseamna insa si cu mai putine riscuri. Nu se mai avanta lumea in aceeasi masura sa ia imprumuturi, sa le reinnoiasca pe cele vechi. Multi vor chiar sa scape de datorii. Sloganul pe care il citim este cam acesta: Domnule, am vazut cum e, hai sa incercam si altceva. Am vazut cum e si nu e placut. Creditul are o perioada foarte placuta, dureaza putin cand il iei si doua trei luni urmatoare cand faci cumparaturi, pe urma vine o perioada mai putin placuta si aia dureaza mult', a declarat Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii Raportului asupra inflatiei. 

Acesta a declarat ca, in contrapondere si actionand in aceeasi directie, se observa o atitudine mult mai favorabila economisirii. Iar explicatia pentru aceasta atitudine este ca populatia a devenit mult mai prudenta, guvernatorul subliniind ca in Romania consumatorul a devenit mult mai prudent. 

Oficialul BNR a precizat ca acesta inseamna maturizare, atentie, echilibru, iar daca ar trebui sa spuna un singur cuvant, acesta este 'normalizare'. 

Sursa: AGERPRES