BNR a modificat in jos proiectia de inflatie pentru acest an la 3,2%

Data publicarii: 08-05-2013 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in jos prognoza de inflatie pentru finalul acestui an la 3,2%, cu 0,3 puncte procentuale mai putin, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii Raportului asupra inflatiei.

Pentru finalul anului 2014, prognoza BNR a fost revizuita in sus cu 0,1 puncte procentuale, la 3,3%. 

Facand referire la inflatia din primul trimestru din acest an, Isarescu a afirmat ca aceasta se mentine in afara intervalului tintit dupa cele doua socuri externe care au determinat iesirea inflatiei din interval. 

"Dupa al doilea soc din ultimul semestru al anului trecut, determinat in principal de seceta si evolutiile politice, urmat de majorarea accizelor si a preturilor administrate din ianuarie, observam intrarea pe un trend descendent pe care noi il prognozam sa fie mai accentuat in lunile februarie- martie ale anului curent. 

In sensul scaderii preturilor au actionat aprecierea nominala a leului fata de euro si fata de dolarul american, persistenta deficitului de cerere, imbunatatirea anticipatiilor inflationiste, in special dupa luna februarie, precum si manifestarea unor efecte de baza favorabile asociate subgrupei LFO (n.r legume - fructe- oua) si a subgrupei combustibililor", a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. 

Potrivit sursei citate, in ceea ce priveste cresterea inflatiei au fost ajustari aplicate preturilor administrate, in special energiei electrice, majorarii accizelor, actualizarii cursului de schimb de referinta utilizat in calculul accizelor precum si o majorare a cotatiilor internationale ale titeiului in ianuarie si februarie a.c.. 

Potrivit INS, rata anuala a inflatiei a fost la finalul lunii martie de 5,25%, fiind in prognoza BNR de 5,2% +/-0,6%. 

De asemenea, pentru trimestrul II (sfarsit de perioada) BNR a proiectat, in raportul din februarie 2013, o inflatie de 5,9%, cu 1,1% marja de variatie, iar pentru T3 o inflatie de 3,5% cu un interval de incertitudine de +/- 1,4%. In ultimul trimestru al acestui an marja de incertitudine era de 1,7% la o inflatie prognozata de 3,5%. 

Mai mult, pentru primul trimestru al anului viitor proiectia era de 2,7%, cu 1,8% interval de variatie, pentru T2, 2,8% (+/-1,9%), pentru T3 3,1% (+/-2%), iar pentru T4 2014 o inflatie de 3,2% (+/-2,1%). Tinta de inflatie pentru finele anului era de 2,5%.

Sursa: AGERPRES