MFE lucreaza la prima varianta a documentului privind utilizarea fondurilor europene in perioada 2014-2020

Data publicarii: 09-05-2013 | Finante-Banci

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va definitiva in perioada urmatoare prima varianta a documentului prin care se stabilesc prioritatile de utilizare a fondurilor europene alocate Romaniei in perioada 2014-2020 (Acordul de Parteneriat). Acest document va sta la baza negocierilor cu reprezentantii Comisiei Europene pentru stabilirea modului in care vor fi utilizate fondurile UE. Acordul de Parteneriat va fi supus aprobarii Guvernului Romaniei si apoi va fi transmis, informal, Comisiei Europene pana la sfarsitul acestei luni.

In perioada 2014-2020 Romania urmeaza sa beneficieze de fonduri in valoare de peste 39 miliarde de euro. Din aceasta suma,  alocarea aferenta politicii de coeziune reprezinta aproximativ 21,8 miliarde de euro.

Prin intermediul unui memorandum aprobat in sedinta de Guvern de astazi, ministerele de linie urmeaza sa transmita Ministerului Fondurilor Europene, pana la data de 15 mai a.c., documentele necesare pentru intocmirea primei variante a documentului prin care se stabilesc prioritatile de utilizare a fondurilor UE. Astfel, ministerele responsabile cu elaborarea strategiilor sectoriale vor transmite rezultatele analizelor socio-economice pe domenii, care identifica nevoile de dezvoltare, precum si prioritatile propuse pentru a fi finantate din fonduri UE. Totodata, ministerele implicate in utilizarea fondurilor europene vor transmite estimarea  alocarilor financiare privind obiectivele tematice si prioritatile de finantare aferente domeniului de competenta, respectiv stadiul de indeplinire a conditionalitatilor ex-ante.

Documentele transmise de ministere vor tine cont de recomandarile CE si de angajamentele asumate de partea romana in fata Comisiei in timpul primelor doua reuniuni tehnice desfasurate pana in prezent in cadrul dialogului informal pentru pregatirea perioadei de programare 2014-2020. In continuare, negocierile cu reprezentantii Comisiei se vor desfasura  in cadru informal pana la aprobarea regulamentelor europene pentru perioada 2014-2020.

Memorandumul aprobat de Guvernul Romaniei prevede si infiintarea unui grup de lucru coordonat de MFE, din care vor face parte reprezentanti ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Grupul de lucru va finaliza, pana la mijlocul lunii iunie, o propunere a sistemului de  management si control al fondurilor europene in perioada 2014-2020. In vederea stabilirii celui mai eficient sistem de management si control vor fi consultate ministerele si autoritatile care urmeaza sa fie organisme intermediare in viitoarea perioada de programare.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: