Analistul-sef al celei mai mari banci din Romania: BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara in luna septembrie

Data publicarii: 09-05-2013 | Finante-Banci

 Banca centrala ar putea reduce dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale in luna septembrie, de la 5,25% la 5%, iar in a doua jumatate a anului viitor este posibila si scaderea rezervelor minime obligatorii pentru lei, a declarat miercuri analistul-sef al BCR, Eugen Sinca.

"Noi (analistii BCR - n.r.) aveam ca estimare reducerea dobanzii de politica monetara in luna noiembrie. Acum credem ca reducerea va fi operata mai devreme, cred ca in septembrie ar putea cobori de la 5,25% la 5%", a afirmat Sinca intr-o conferinta de presa.

 El a raspuns astfel unei intrebari referitoare la decizia bancii centrale de a reduce prognoza de inflatie de la 3,5% la 3,2% pentru acest an, spunand ca BNR va actiona in sensul reducerii dobanzii cheie dupa ce va avea la dispozitie datele despre inflatia din prima parte a anului.

Estimarea BCR privind inflatia Romaniei in 2013 este de 3,6%, bazata pe cresterea preturilor administrate, respectiv la gaze si electricitate.

"In 2014, in a doua jumatate a anului vedem o reducere a rezervelor minime obligatorii la lei, insa dupa 2-3 reduceri consecutive a dobanzii de politica monetara cu cate 0,25 puncte procentuale. Rezervele la valuta nu cred ca vor fi reduse in urmatorii unu-doi ani", a adaugat Sinca.

  Analistul sef al BCR estimeaza o dobanda cheie de 4,5% anul viitor.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: