OmniTRAX Inc., GFR si Asocierea Transferoviar Grup-Donau-Finanz GMBH au depus oferte pentru privatizarea CFR Marfa

Data publicarii: 09-05-2013 | Actualitate

Companiile OmniTRAX Inc. (SUA) si Grup Feroviar Roman (GFR) si Asocierea SC Transferoviar Grup S.A. si Donau-Finanz GMBH au depus oferte pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni (51%) din actiunile Societatii Nationale de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor remis, miercuri, AGERPRES.

Termenul limita pentru depunerea ofertelor a expirat miercuri dupa-amiaza. 

Privatizarea CFR Marfa se va realiza printr-o procedura de vanzare de actiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constand in negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, urmata de licitatie cu oferta in plic pentru un pachet majoritar de 51% din capitalul social al companiei. 

Deschiderea plicurilor cu documentele de participare va avea loc pe 9 mai, la ora 10.30, iar verificarea si analizarea acestora se vor realiza pana in data de 15 mai, ora 12.00, cand se va intocmi lista investitorilor precalificati sa participe, in continuare, la procesul de privatizare a CFR Marfa, precum si lista celor respinsi. 

Pentru a participa la negocierea pe baza de oferte preliminare si neangajante, potentialii cumparatori inscrisi pe lista scurta vor depune la sediul ministerului, in plic sigilat, cel mai tarziu pana in data de 27 mai 2013, ora 16.00, oferta preliminara si neangajanta si comentariile potentialilor cumparatori inscrisi pe lista scurta asupra proiectului de contract de vanzare/cumparare de actiuni inclus in dosarul de prezentare. 

Incepand din 28 mai, Comisia de privatizare va purta negocieri cu fiecare ofertant aflat pe lista scurta, pe baza unei planificari ce se va afisa la sediul MT. 

Pentru participarea la licitatia cu oferta in plic, documentele trebuie depuse de potentialii cumparatori pana cel tarziu in data de 19 iunie, ora 12.00, acest termen fiind de decadere, iar in data de 20 iunie, ora 11.00, la sediul ministerului, Comisia de privatizare va deschide plicurile depuse de ofertantii prezenti si va stabili castigatorul licitatiei. 

Pretul de pornire al licitatiei pentru 51% din actiunile CFR Marfa este de aproape 800 de milioane de lei, iar dosarul de prezentare poate fi achizitionat contra sumei de 10.000 de euro sau echivalent in lei. 

Grup Feroviar Roman, companie detinuta de Gruia Stoica si Vasile Didila, este o societate cu capital social integral privat, care presteaza servicii de transport feroviar de marfuri si servicii conexe transportului feroviar. GFR exploateaza un parc de 8.000 de vagoane si 260 de locomotive. In asociere cu CFR Marfa in societatea Rolling Stock, GFR a inregistrat, in 2012, un profit de 4,5 milioane euro. 

Transferoviar Grup este o companie infiintata in 2003, al carei obiect de activitate este asigurarea serviciilor de transport/logistica feroviara si manevra feroviara de marfa, gestionarea de infrastructura feroviara, constructia de cai ferate, drumuri si autostrazi. De asemenea, prin accesarea de fonduri europene, societatea este implicata in dezvoltarea infrastructurii feroviare private, in acest moment avand in executie terminalul de containere din Aiud. Societatea activeaza atat pe piata din Romania cat si la nivel international. 

Donau-Finanz GmbH & Co KG Austria este un fond de investitii de traditie din Austria fondat in 1957, administrand active de peste 2 miliarde de euro in domenii cum ar fi managementul activelor, investitii, fuziuni si achizitii, restructurari, dezvoltare rezidentiala. Donau-Finanz este calificat in faza finala a procesului de privatizare a unitatii de transport de marfa a Cailor Ferate Bulgare (BDZ) - BDZ Freight Services. 

OmniTRAX este una dintre cele mai mari companii private de cai ferate din America de Nord, potrivit propriei pagini de Internet. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: