Croatia va adopta euro cand va avea o economie competitiva, afirma Vesna Pusic

Data publicarii: 09-05-2013 | International

Presedintele Partidului Croat al Poporului (HNS), prim-vicepremierul Vesna Pusic, a afirmat miercuri, la Bjelovar, ca tara sa va mentine moneda nationala si nu va opta pentru euro cat timp nu va avea o economie competitiva, relateaza agentia de presa Hina.

Intrebata de presa sa comenteze asupra declaratiei facute de presedintele CE Jose Manuel Barroso potrivit careia uniunea monetara europeana, asa cum a fost conceputa initial, este deja depasita, Pusic a apreciat ca tara sa nu trebuie sa se teama. 

'Uniunea Europeana introduce un nivel mai inalt de integrare la patru nivele si in ceea ce priveste Croatia, aceasta va fi pe agenda in cinci ani. Dupa aderarea la UE, Croatia va mentine kuna ca moneda de plata si nu va folosi euro pana cand nu vom avea o economie absolut competitiva si nu vom fi siguri ca putem prospera in astfel de conditii', a precizat oficialul croat. 

Vesna Pusic a afirmat ca in trecut aderarea la UE era vazuta ca un fel de trofeu, adoptarea euro fiind a doua etapa. 'Este mai bine sa mergi incet, sa te pregatesti bine si abia apoi sa-ti asumi obligatiile', a spus Vesna Pusic. 'Suma de bani aflata la dispozitia Croatiei in bugetul multianual al UE este de 15 ori mai mare decat banii pe care Croatia i-ar putea absorbi din fondurile de preaderare si care nu au fost absorbite deoarece nu eram pregatiti', a explicat oficialul croat. 

'Pentru primii doi ani, 1,8 miliarde de euro ne sunt destinati si timpul pentru a absorbi aceste fonduri este limitat. Daca nu venim cu idei, alte tari vor folosi acesti bani', a afirmat Vesna Pusic, apreciind ca cetatenii croati intra in UE cu mai putina euforie, dar mai rationali, examinand avantajele si modul de a le fructifica. 

Pusic a mai mentionat de asemenea ca fermierii croati nu au nici un motiv sa se teama de aderarea Croatiei la Uniunea Europeana, exemplificand cu situatia agricultorilor polonezi care au fost, in mod nejustificat, cei mai mari opozanti la aderarea Poloniei la UE. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: