Rusia a acceptat extinderea termenilor acordului de imprumut de 2,5 miliarde de euro pentru Cipru

Data publicarii: 10-05-2013 | International

Rusia a acceptat extinderea termenilor acordului de imprumut acordat Ciprului in anul 2011, ca parte a participarii sale la pachetul de asistenta financiara acordat Nicosiei, a anuntat ministrul cipriot de Externe, Ioannis Kasoulides, citat Reuters.

'Asa cum va amintiti, Germania a cerut participarea Rusiei (la rezolvarea problemei cipriote). Si participarea lor o reprezinta prelungirea achitarii datoriei', a afirmat la Washington Ioannis Kasoulides. Extinderea scadentei imprumutului va ajuta Ciprul, care se confrunta cu probleme financiare majore. 

Conform unui document pregatit de reprezentantii UE, BCE si FMI, Rusia a acceptat extinderea scadentei imprumutului de 2,5 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) acordat Ciprului si reducerea ratei dobanzii, a anuntat saptamana aceasta Reuters. 

Referindu-se la o serie de informatii aparute in presa, purtatorul de cuvant al guvernului cipriot, Victoras Papadopoulos, a declarat marti ca la mijlocul lunii trecute Guvernul rus si-a exprimat disponibilitatea de a modifica termenii acordului de imprumut convenit intre cele doua tari. Insa partea rusa a impus ca o conditie prealabila aprobarea Memorandumului de intelegere convenit intre Cipru si reprezentantii UE, BCE si FMI. 

'Acum, ca Memorandumul si acordul de imprumut au fost aprobate de Parlamentul cipriot, putem sa demaram renegocierea acordului de imprumut cu Rusia', a afirmat Papadopoulos. 

La finele anului 2011, presedintele Ciprului, Dimitris Cristofias, a negociat un imprumut bilateral cu Rusia pentru a evita o criza economica. Moscova a acordat Ciprului un imprumut de 2,5 miliarde de euro pentru o perioada de cinci ani, cu o dobanda anuala de 4,5%. Potrivit surselor, Guvernul de la Nicosia va cere Moscovei prelungirea maturitatii creditului, precum si reducerea ratei dobanzii la 2,5% de la 4,5% in prezent. 

Luna trecuta, Ciprul a devenit a cincea tara dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenta financiara internationala, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania. Programul de asistenta in valoare totala de 23 de miliarde de euro acordat Ciprului prevede imprumuturi de 10 miliarde de euro de la reprezentantii UE, BCE si FMI si o contributie cipriota de 13 miliarde de euro.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: