Ce poti face daca esti inregistrat la Biroul de Credit cu informatii negative?

Data publicarii: 10-05-2013 | Finante-Banci

Criza din ultimii ani a ingrosat numarul romanilor inregistrati cu informatii negative la Biroul de Credit, care se vad acum pusi in situatia de a fi refuzati de catre banci la acordarea unui nou credit.

Biroul de Credit inregistreaza informatiile transmise de catre bancile participante, atat despre creditele aflate in derulare, dar si cu privire la clientii care au restante. La acordarea oricarui tip de credit, bancile din Romania interogheaza baza de date de la Biroul de Credit pentru a verifica creditele, si ratele lunare platite de solicitanti.

Datele colectate, ajuta banca sa determine gradul de indatorare, si astfel sa decida daca va incadrati sau nu pentru un nou credit, dar si valoarea acestuia.

Cele mai importante informatii sunt cele legate de informatiile negative, respectiv restantele la credite si carduri de credit. Existenta acestor informatii, poate sa duca in cele mai multe cazuri, la respingerea dosarului de credit de catre banca.

Daca rata lunara nu a fost platita la timp intr-o luna, banca va raporteaza la Biroul de Credit. Aceste date sunt sterse din baza de date dupa 4 ani de la achitarea ratei, si daca intre timp nu aveti alte intarzieri.

Cum putem scapa de inregistrarile negative de la Biroul de Credit

Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, dar si Protectia Consumatorului pot solicita eliminarea inregistrarilor facute de banci la Biroul de Credit, daca acestea au fost incorect efectuate.

Banca trebuie sa va anunte cu 15 zile inainte de a efectua o raportare la Biroul de Credit cu privire la neplata ratei lunare. Orice inregistrare efectuata de banca fara anuntarea in prealabil a clientului, nu este valabila.

Daca sunteti inregistrat cu informatii negative la Biroul de Credit, si nu ati fost instiintat cu 15 zile inainte de catre banca, puteti cere acesteia sa stearga acea inregistrare. In cazul in care banca nu este de acord, se poate cere ajutorul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, pentru solutionarea diferendului.

Nu scapati de inregistrarea negativa din Biroul de Credit daca nu achitati restantele acumulate. Banca va poate inscrie din nou in Biroul de Credit, daca aveti in continuare datorii, cu respectarea procedurii de instiintare in avans cu 15 zile.

Tot bancii trebuie sa se adreseze si clientii care au fost inregistrati in mod eronat la Biroul de Credit, in conditiile in care ratele lunare au fost platite la timp, iar inregistrarea a fost efectuata din greseala bancii.

Unele banci pot sa apeleze si la retragerea voluntara din Biroul de Credit a unor categorii de clienti care sunt in situatii speciale. Printre situatiile in care clientul poate scapa de inregistrarile negative se numara restantele cauzate de boala sau alte motive bine intemeiate.

Integral in MoneyCenter.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: