Septimiu Stoica: Bursa e pregatita pentru listarea Erste Bank la Bucuresti

Data publicarii: 01-11-2006
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) este pregatita pentru listarea actiunilor Erste Bank, incepand din 2007, desi nu au avut loc negocieri concrete in acest scop cu sefii grupului financiar austriac, a declarat marti Septimiu Stoica, presedintele BVB. "Listarea Erste Bank este un lucru care s-a vehiculat pana acum ca varianta oficiala, dar pana acum nu au avut loc discutii concrete cu conducerea bancii austriece", a declarat Septimiu Stoica. Potrivit acestuia, listarea primului emitent strain la Bursa de Valori Bucuresti va spori lichiditatea pietei si va da un semnal pozitiv pentru investitorii straini.

"Listarea Erste Bank si tranzactionarea obligatiunilor emise de Banca Mondiala sunt semnale clare pentru investitorii straini legate de posibilitatile de investitii oferite de Bursa de Valori Bucuresti", a mai spus Septimiu Stoica.

Erste Bank a anuntat ca s-ar putea lista la Bucuresti in 2007, dupa cum lasa sa se inteleaga un comunicat transmis marti de grupul financiar austriac prin care se lanseaza oficial oferta de preluare a actiunilor detinute de angajatii si salariatii Bancii Comerciale Romane (BCR).

"In cadrul ofertei de actiuni, angajatii sau fostii angajati vor putea sa schimbe actiunile BCR pe care le detin cu actiuni Erste Bank nou emise (cotate la Bursa din Viena si din Praga si, asa cum se intentioneaza, la Bursa din Bucuresti incepand cu 2007) cu o rata de schimb de 6:1", se arata in comunicatul Erste Bank.

"Aceasta inseamna ca pentru fiecare 6 actiuni BCR, vanzatorul va primi o actiune Erste. Actionarii va trebui sa pastreze noile actiuni Erste Bank timp de un an inainte de a le putea vinde pe piata, in mod liber. Daca toate actiunile BCR detinute de catre angajati sau fosti angajati ar fi schimbate in actiuni Erste Bank, aceasta ar rezulta in emiterea a 10.566.250 de actiuni Erste Bank.", mai precizeaza comunicatul

"Actionarii angajati sau fosti angajati ai BCR care opteaza pentru schimbarea actiunilor BCR in actiuni Erste Bank, in conditiile mentionate mai sus, pot sa vanda imediat catre Erste Bank pana la 50% din actiunile Erste Bank primite, la un pret fix garantat de 45,90 euro, care reflecta o valoare de 7,65 euro per actiune BCR", se mai precizeaza in comunicat. "Astfel", spune Erste," acesta reprezinta o oportunitate de a-si monetiza intr-o proportie de pana la 50% detinerile in BCR in aceleasi conditii favorabile precum cele din oferta pentru schimb de actiuni. Actiunile ramase pot fi vandute in mod liber pe piata de capital (Viena, Praga sau Bucuresti) dupa perioada obligatorie de detinere de 1 an".

Sursa: NewsIn