Guvernul discuta cu bancile si BNR despre cum ar trebui modificata legea clauzelor abuzive

Data publicarii: 13-05-2013 | Finante-Banci

Bancherii au avut o noua intalnire de lucru cu guvernul pe tema modificarii legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte. Noile articole care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 iulie ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele, inclusiv cele bancare, ceea ce ar putea aduce probleme bancilor, asa ca acestea au cerut o noua amanare.

Ministerul Justitiei, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) au avut o noua intlnire de lucru pe tema modificarii legii 193/2000 privind clauzele abuzive din contracte. Bancherii au cerut o noua amanare pentru intrarea in vigoare a unor modificari la acesta lege, potrivit unor surse apropiate discutiilor. Deja, acestia au obtinut o amanare in luna februarie pentru 1 iulie, data de la care, teoretic, un proces in instanta ar putea duce la eliminarea tuturor clauzelor abuzive din contracte.

In acest moment, legea 193/2000 este o implementare incompleta a unei directive europene, care obliga, printre altele, ca o clauza declarata abuziva de catre instanta sa fie eliminata din toate contractele incheiate intre acel profesionist si consumatori.

Ministerul Justitiei a vrut sa implementeze prevederile directivei prin incorporarea a doua noi articole (art. 12 si art. 13) in legea 193/2000 care sa permita instantelor sa opreasca abuzurile profesionistilor impotriva consumatorilor, fara sa fie nevoie ca toti consumatorii sa intenteze procese separate sau de grup pentru a cere eliminarea unor clauze.

De asemenea, legiuitorul roman a vrut sa dea si asociatiilor de consumatori puterea de a intenta astfel de procese, asemenea Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor.

Aceste modificari ar fi trebuit sa intre in vigoare odata cu noul Cod de procedura civila, la 15 februarie 2013, insa implementarea articolelor menionate a fost amanata pentru 1 iulie prin ordonanta de urgenta a guvernului, ca urmare a cerintelor bancherilor.

Sectorul bancar a fost singurul care a reactionat la aceasta modificare, temandu-se ca eliminarea unor clauze din contracte - in special cele care definesc diferite comisioane si modul de calcul al dobanzii - le-ar putea aduce pierderi de peste 600 de milioane de euro pe an - un impact mai mare decat l-ar fi avut OUG 50/2010, daca legea nu ar fi fost modificata fundamental.

Integral in ECONOMICA.net