Cum va depuneti la Fisc declaratiile de venit. Chiar daca termenul-limita e 25 mai, ar fi bine sa va grabiti

Data publicarii: 13-05-2013 | Actualitate

Cine a realizat in 2012 castiguri din drepturi de autor, chirii, profesii liberale sau schimburi valutare trebuie sa completeze si sa depuna Declaratia 200 pana cel mai tarziu la 25 mai. Salariatii primesc adeverinte de la angajatori.

In aceste zile, angajatorii transmit salariatilor adeverintele de venit, pe baza carora trebuie completata si depusa la administratiile financiare Declaratia 200 privind veniturile realizate in Romania in anul 2012. "Adevarul" va prezinta, in continuare, principalele proceduri pe care trebuie sa le urmati pentru a evita eventualele neplaceri in relatia cu Fiscul. 

Cine declara, cine nu

 Declaratia se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, in mod individual sau intr‐o forma de asociere, venituri in bani si/sau in natura din Romania, provenind din: activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real, transferul titlurilor de valoare (altele decat partile sociale si valorile mobiliare ale societatilor inchise), operatiuni de vanzare‐cumparare de valuta, precum si orice alte operatiuni similare, altele decat cele cu instrumente financiare tranzactionate pe piete autorizate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platitori depun o singura declaratie. 

Nu au obligatia depunerii declaratiei: persoanele fizice pentru care impozitul retinut de platitorii de venituri este final si cele care desfasoara o activitate impusa pe norme de venit, ca si persoanele care au realizat venituri exclusiv din salarii. Declaratia 200 se completeaza pentru fiecare categorie de venit si pentru fiecare sursa de realizare a venitului. Termenul de depunere la organul fiscal competent (administratia financiara la care sunteti arondat) este 25 mai.

Integral in Adevarul