Olteanu (BNR): Uniunea Europeana este departe de a asigura o omogenitate sociala si economica

Data publicarii: 13-05-2013 | Finante-Banci

Uniunea Europeana este departe de a asigura o omogenitate sociala si economica in acest moment, a declarat, luni, intr-o conferinta de specialitate, Bogdan Olteanu, viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"In general, cand ai o Uniune care presupune si libertatea de miscare si libertatea de cautare a locurilor de munca, ea presupune, de obicei, o anumita omogenitate sociala si economica. In acest moment, Uniunea Europeana este departe de a asigura o omogenitate sociala si economica. Aceasta reprezinta un deziderat si nu o stare de fapt. Daca nu ne apropiem rapid de omogenitate, avand aceasta libertate a fortei de munca, pentru tarile unde se plateste mult mai putin va apara o amenintare, a si aparut in domeniul medicilor, este posibil sa apara si in alte domenii, amenintarea unei plecari in masa", a explicat Olteanu. 

Potrivit acestuia, principala dimensiune a constructiei europene in Romania, a continuarii procesului de integrare ulterior aderarii, este cresterea competitivitatii noastre ca indivizi si ca societate, respectiv cresterea convergentei din punct de vedere al capacitatii noastre ca indivizi si ca societate de a fi parte a unui proiect european. 

"Asta este o oportunitate extraordinara pe care Uniunea Europeana ne-o ofera. Avem exemplele unor state care au reusit sa intre in ritm, sa castige remarcabil de pe urma acestui proces european. Am sa dau exemplul Slovaciei, o tara care daca este sa ne amintim la inceputul anilor '90 era privita aproape ca o oaie neagra a regiunii, din motive politice, in foarte mare masura, dar si din motive economice ale unei separari care daduse pentru o vreme impresia existentei unui baiat bun si baiat rau. Slovacia a dovedit ca nu era nici pe departe baiatul rau economic. Se poate castiga, beneficia, enorm de pe urma participarii la procesul european inclusiv, iata, cazul Slovaciei de pe urma participarii la proiectul euro. Exista si riscuri aferente in situatia in care nu reusesti sa prinzi ritmul, nu reusesti sa se incadrezi in proiectul european in sine recuperand decalajele si suntem martorii unuia dintre aceste riscuri care se apropie de o materializare, daca e sa privim doar spre riscul exodului medicilor", a explicat viceguvernatorul BNR. 

Banca Nationala a Romaniei (BNR) impreuna cu publicatia cursdeguvernare.ro si BCR organizeaza luni o conferinta avand ca tema 'Romania in tabloul de bord al Uniunii Europene'. 

La eveniment participa, printre altii, Valentin Lazea, economist-sef BNR, Leonard Orban, fost Comisar European, Ionut Dumitru, economist-sef Raiffeisen, presedintele Consiliului Fiscal.

Sursa: AGERPRES