Victor Ponta: Reducerea TVA la paine, posibila doar pe intreg lantul de productie

Data publicarii: 14-05-2013 | Afaceri

Reducerea TVA la paine de la 24% la 9% este posibila doar pe intreg lantul de productie (grau - faina - paine), Guvernul urmand sa identifice pentru aplicarea acestei masuri aproximativ 250 de milioane de lei, a declarat luni premierul Victor Ponta, la Palatul Parlamentului.

"Nu se poate decat pe tot lantul, asta stiu sigur. (Ar urma sa se aplice - n.r.) de la 1 iulie, de la rectificare, pentru ca trebuie sa alocam vreo 250 de milioane de lei din alta parte. Vreau sa incercam acest experiment. I-am anuntat pe cei de la Fond si au spus 'alocati bani din alta parte, nu mergeti doar pe ideea ca veti recupera banii din evaziune fiscala'", a precizat Victor Ponta. 

Evaziunea fiscala in sectorul de morarit si panificatie a depasit 70% la finele anului 2012, totalizand un miliard de lei, respectiv 300 milioane de euro, potrivit Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie. Scaderea TVA la paine la 9% ar contribui la diminuarea evaziunii fiscale la 20%, iar bugetul statului ar suporta la faina circa 76 milioane lei, iar la paine 17 milioane de lei, respectiv un total de 94 de milioane de lei sau 25 de milioane de euro. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: