Vicepresedinte BCR: Nu economisim pentru ca nu cream suficient. Costurile reduse cu munca sunt o capcana

Data publicarii: 14-05-2013 | Finante-Banci

Romanii au o rata redusa de economisire pentru ca nu produc suficient, iar recuperarea decalajelor se va face doar prin crestere de productivitate si competitivitate si renuntarea la marota ultimilor 15 ani - costul redus al fortei de munca, afirma vicepresedintele executiv BCR, Sergiu Manea.

"Este clar ca nu reusim sa economisim si o sa reusim sa avem o curba de dobanzi sustenabila la un nivel jos mai degraba mai tarziu decat mai devreme. Nu reusim sa economisim pentru ca nu cream suficient. Aste este foarte, foarte clar. Apoi deficitele de cont curent acumulate, pe care trebuie din pacate sa le si platim, s-au dus mai degraba spre consum si nu spre investitii. Avem un decalaj pe care il vom inchide, dar nu este clar de unde. Venim dinspre capcana convergentei nominale si sper sa mergem spre cercul virtuos al convergentei reale", a spus Sergiu Manea la un seminar organizat la BNR.

Vicepresedintele pe partea de corporate al BCR afirma ca Romania n-a gasit substituenti ai economisirii interne si, in ciuda faptului ca este o tema supralicitata, singura sansa pentru obtine capital pe termen scurt o reprezinta o mai buna absorbtie a fondurilor UE.

"In materie de investitii si investitii straine cu impact direct asupra productivitatii ne aflam departe de o medie UE si chiar de cea a campionilor regionali. Se vede in exporturile scazute pe cap de locuitor", a continuat oficialul BCR.

Integral in MEDIAFAX.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: