Olteanu: Pentru a finanta o afacere ea trebuie sa fie si solida, iar o problema o reprezinta lipsa de capitalizare

Data publicarii: 14-05-2013 | Finante-Banci

Companiile au sentimentul ca institutiile financiare nu finanteaza suficient, dar pentru a le credita este nevoie ca afacerile acestora sa fie solide, iar una dintre probleme o reprezinta lipsa de capitalizare, a declarat, marti, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.

'Exista sentimentul ca finantatorii nu finanteaza suficient. Am sa va spun si un punct de vedere al finantatorilor pe care probabil il vor spune si dansii aici pentru a incerca sa asezam discutia, sa privim discutia din ambele perspective. Pentru a finanta o afacere ea trebuie sa fie si solida si una dintre carentele majore ale companiilor romanesti cu radacini serioase in perioada de crestere este lipsa de capitalizare a acestora. Eu am mai spus acest lucru in perioada in care companiile romanesti aveau bani, faceau bani, nu s-au capitalizat, au preferat sa-si capitalizeze actionarii, absolut legitim, absolut legal, dar a fost o actiune care nu a fost neaparat in valoarea acestor companii', a spus Bogdan Olteanu in cadrul conferintei 'SOS-IMM-urile! Ce reprezinta IMM-urile pentru economia Romaniei'. 

Acesta a explicat ca situatia s-a constatat la momentul la care a venit criza pentru ca din acel moment fluxurile financiare nu mai erau aceleasi, nu au mai existat resurse proprii, nu a mai existat nici macar o credibilitate suficienta a fluxurilor financiare pentru ca bancile sa se bazeze doar pe ele, iar cand bancile au inceput sa se uite prin bilanturi 'au vazut niste capitaluri sociale frumoase de 100 -200 de lei, de 10.000 de lei care nu sunt de natura sa dea o incredere remarcabila celui care te finanteaza'. 

De asemenea, Bogdan Olteanu a aratat ca exista o dezbatere serioasa despre capitalizarea bancilor si ca exista critici serioase potrivit carora bancile romanesti cu rezervele lor fractionate au ajuns pe la 14% capitalizare, de vreo patru ori mai mare decat in unele tari mai mari, iar daca ne uitam la unele companii, inclusiv IMM-uri, se va constata ca un capital social minim este mult mai putin decat 14% din afacerile pe care le fac. 

'Cred ca este o lectie importanta pentru acumularile care se vor realiza de acum inainte. Cred ca este important ca aceste acumulari sa se regaseasca si in consolidarea companiilor astfel incat ele sa devina in sine mult mai credibile pentru finantatori, pentru economie, pentru dezvoltarea afacerii', a mai spus Bogdan Olteanu. 

Oxygen Events organizeaza marti, la sediul Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, o conferinta pe tema IMM-urilor - 'S.O.S. IMM-urile! Ce reprezinta IMM-urile pentru economia Romaniei', care continua seria evenimentelor din ciclul 'Romania, incotro'. 

La eveniment vor participa Maria Grapini, ministrul IMM-urilor, Turismului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti si CEO BCR Pensii. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: