Economistul sef al BNR propune crearea unor liste albe cu firmele care platesc la timp

Data publicarii: 14-05-2013 | Finante-Banci

Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, Valentin Lazea, propune ca bancile si Ministerul Finantelor Publice sa creeze "liste albe" cu firmele care isi platesc datoriile la timp.

"Cam toate institutiile au liste negre cu cei care nu achita datoriile - bancile au Centrala Riscurilor Bancare, MFP are o lista cu rau platnici care fac arierate. Ce ar fi daca toate institutiile acestea ar avea si liste albe cu cei care achita la timp si constiincios obligatiile. Vorbim nu de populatie ci de intreprinderi mici, mijlocii, mari, corporatii. Bancile sa aiba o lista alba cu intreprinderile care si-au achitat intotdeauna creditele la timp, iar MFP sa aiba o lista pusa pe site cu intreprinderile care nu au intarziat niciodata cu plata taxelor", a declarat marti oficialul BNR, la o conferinta pe tema IMM-urilor si eticii in afaceri. 

Lazea a adaugat ca astfel de liste albe cu cei care achita la timp obligatiile ar trebui sa aiba si asociatiile IMM-urilor si exportatorilor. 

"Trebuie sa dam clar sentimentul ca a fi corect in afaceri aduce si beneficii, nu numai costuri. Azi, la noi, a fi corect este perceput numai cu costuri, adica cu alte cuvinte sunt corect dar am numai belele", a mai spus Valentin Lazea. 

Oxygen Events organizeaza marti, la sediul Bancii Nationale a Romaniei /BNR/, o conferinta pe tema IMM-urilor - 'S.O.S. IMM-urile! Ce reprezinta IMM-urile pentru economia Romaniei', care continua seria evenimentelor din ciclul 'Romania, incotro'. 

La eveniment vor participa Maria Grapini, ministrul IMM-urilor, Turismului si Mediului de Afaceri, Daniel Chitoiu, ministrul Finantelor Publice, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori Bucuresti si CEO BCR Pensii. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: