Masuri pentru dezvoltarea fermelor de familie, adoptate de Guvern prin ordonanta de urgenta

Data publicarii: 16-05-2013 | Afaceri

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru dezvoltarea fermelor de familie, care prevede infiintarea unui fond de 300 de milioane de lei ce va fi pus la dispozitia unor institutii bancare din care sa acorde fermierilor credite pe o perioada de pana la zece ani.

"Ministerul Agriculturii a avut in intentie si a inceput sa implementeze conceptul de ferma de familie in Romania. Pe 15 iunie se va deschide o noua sesiune de primiri de proiecte in cadrul Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit - masura 121, care va pune accent pe finantarea fermelor de familie. In completarea acestei masuri astazi am aprobat in Guvern o OUG privind unele masuri pentru dezvoltarea fermelor de familie. Aceasta OUG practic vine sa completeze infiintarea de ferme de familie in Romania prin oferirea unei componente care a lipsit pana acum foarte mult celor care au vrut sa dezvolte ferme si anume partea de cofinantare. Fermele de familie vor incepe sa fie finantate, vor avea nevoie de un sprijin de 40-60%", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta de presa, la Palatul Victoria. 

El a precizat ca, prin aceasta OUG, Executivul a decis infiintarea unui fond de creditare care sa ofere microcredite celor care vor sa infiinteze ferme de familie atat cu ajutorul fondurilor europene, cat si celor care vor sa inceapa acest drum fara bani europeni. 

"Practic sunt trei categorii de microcredite care vor fi acordate: pentru realizarea de obiective de investitii de mici dimensiuni in domeniul agricol neeligibile pentru finantarea din fonduri europene - limita maxima pentru aceasta categorie fiind de 15.000 de euro. In al doilea rand, asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea productiei agricole - un fel de capital de lucru pe care putem sa-l oferim prin aceasta creditare fermierilor, pana la 25.000 de euro pe beneficiar", a explicat Constantin, care a adaugat ca a treia componenta - complementara finantarii cu fonduri europene - vizeaza asigurarea contributiei individuale la finantarea proiectelor de investitii contractate pentru finantarea din fonduri europene nerambursabile pentru beneficiarii masurilor de investitii din Programul National de Dezvoltare Rurala, in special pentru cei care acceseaza masura 121 in acest an privind infiintarea fermelor de familie. 

"Practic, Ministerul Agriculturii va avea la dispozitie, dupa ce va fi semnat un ordin de ministru comun - Ministerul Agriculturii si Ministerul de Finante - un fond de 300 de milioane de lei pentru inceput. Acesta va fi pus la dispozitie unor institutii bancare, care vor acorda aceste microcredite in conditiile care vor fi stabilite in caietul de sarcini elaborat de Ministerul Agriculturii, conditii care vor avea la baza o perioada de gratie pe care o acordam fermierilor, care poate fi intre unu si trei ani; un credit pe o perioada ceva mai relaxata de pana la zece ani, dar si garantarea acestor credite, nemaifiind nevoie ca fermierul sa vina cu fonduri, cu active proprii pentru a garanta creditele respective", a detaliat Constantin. 

El a spus ca, prin aceasta masura, beneficiarul va putea merge o singura data la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, unde va depune atat cererea de finantare din fonduri europene, cat si cererea de credit, care va fi transmisa bancii si ulterior fondului de garantare, fara ca fermierul sa mai fie nevoit sa se deplaseze la toate institutiile respective. 

"Vizam, prin aceste masuri complementare, infiintarea a cel putin o mie de ferme de familie din fonduri europene si proprii, obtinute din aceasta creditare si garantare. Pe de alta parte, sigur ca vor fi sume care vor ramane la dispozitia celor care sunt interesati pentru a contracta credite pentru capital de lucru, (...) pe care sa-l punem la dispozitia fermierilor, la care nu este nevoie sa vina cu o garantie, totul fiind garantat in proportie de 80% de catre fondul de garantare", a adaugat ministrul Agriculturii. 

Prin aceasta masura, Executivul ar mai urmari incurajarea unei clase de mijloc, facilitarea de terenuri, comasarea terenurilor agricole, astfel incat exploatarea sa fie cat mai eficienta. 

Daniel Constantin a afirmat ca beneficiarii vor putea opta intre sase proiecte tip: pentru ferma de vaci destinata productiei de lapte - maximum 20 de capete; ferma de legume in camp - maximum 2 de hectare; ferma de legume in spatii protejate - cel mult 1000 de metri patrati; livada de pomi si arbusti fructiferi - maximum 5 hectare; ferma pentru cresterea de pasari - maximum 4.000 de capete; ferme de crestere si ingrasare porci - maximum 100 de capete.

Sursa: AGERPRES