Bancile ar putea vinde de la anul portofolii de credite ipotecare catre firmele de recuperare

Data publicarii: 16-05-2013 | Finante-Banci

Bancile ar putea sa vanda de la anul portofolii de credite ipotecare catre firmele de recuperare creante, dupa ce vor scadea din pretentii, spune Tomasz Ignaczak, directorul general al Kruk, desi exista negocieri si acum in acest sens.

Bancile negociaza de mai multe vreme vanzarea unor portofolii de credite ipotecare catre firmele de recuperare creante, insa discutiile nu au trecut de nivelul pretului, spune Tomasz Ignaczak, directorul general al Kruk Romania, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala.

"Interesul inca exista si exista si discutii, insa nu ne intelegem la pret, pretentiile bancilor sunt prea mari", spune polonezul de la conducerea Kruk, firma care avea un portofoliu de creante de 1,3 miliarde de lei la sfarsitul anului trecut.

Ignaczak adauga ca in unele cazuri bancile vor sa fie platite pentru 100% din valoarea proprietatii sau sa vanda ipotecile la pachet, in timp ce firmele vor sa evalueze individual activele cumparate. "In unele cazuri, poate 85% din valoare este o suma corecta, insa trebuie sa vedem ipoteca, sa o evaluam, si pentru asta ne trebuie timp", mai spune directorul Kruk, adaugand ca procesul de evaluare este mai dificil decat in cazul creditelor de consum.

Ignaczak spune ca bancile nu sunt inca fortate sa vanda, din moment ce rata creditelor neperformante este relativ mica pe acest segment, insa anticipeaza ca aceasta va creste si ca anul viitor vom avea prima tranzactie importanta de vanzare a unui portofoliu de credite ipotecare, dar ca vor exista oportunitati si in acest an. "Cu siguranta se va intampla. Noi vom evalua orice oportunitate din piata", adauga directorul Kruk.

Potrivit polonezului, in piata ar mai fi existat astfel de tranzactii, dar de mici dimensiuni. Altfel, firmele de recuperare au cumparat si creante ramase dupa ce bancile au executat ipotecile si au vandut partea din credit ramasa neacoperita. Piata imobiliara in scadere a facut ca multi debitori intrati in incapacitate de plata sa ramana datori cu sume importante si dupa ce bancile au executat ipotecile din contractele de credit.

Integral in ECONOMICA.net