Romanii rau platnici sunt furiosi pe banci pentru datoriile acumulate si isi asuma intr-o masura foarte mica greselile personale

Data publicarii: 17-05-2013 | Finante-Banci

Rau platnicii dau vina pe banci pentru ca nu-si mai pot plati ratele. "Toti cei cu care am vorbit ne-au spus ca sunt furiosi pe banci. «M-au pacalit! M-au tentat! Ei stiau ce fac, ce capcana ne-au intins prin creditul cu buletinul»", a decarat antropologul Vintila Mihailescu, care a prezentat studiul online iVox "Cum iti gestionezi datoriile”. Mihailescu a mai aratat ca "exista o tendinta dominanta de externalizare a vinei: eu nu pot sa fiu de vina, ci un accident”. 

Aproape jumatate dintre respondenti (45%) sustin ca au ajuns sa fie somati sa achite datorii importante din motive independente: au ramas fara slujba, au avut un incident in familie etc. In acelasi timp, numai 15% din cei cu datorii neachitate considera ca si-au facut gresit socotelile la inceput si si-au spus "vom vedea”, in vreme ce peste 30% dintre romanii fara datorii cred ca una dintre principalele cauze pentru care ceilalti au acumulat debite restante este un calcul gresit facut atunci cand au apelat la un imprumut. Referitor la cum ajungi datorinc, repondentii au relevat si alte motive subiective anterioare imprumutului, precum un calcul gresit, au mers la risc, au preferat sa-si cumpere pe moment anumite bunuri, lasand pentru mai tarziu problema datoriilor etc. Insa, aceste motive care tin si de greseli personale sunt de aproximativ 2,5 ori mai putin frecvente la romani decat la cehi sau polonezi, conform studiilor anterioare. Asa ca se dovedeste ca romanii sunt mai putin responsabili atunci cand contracteaza un imprumut, asta si pentru ca au mai putina cultura financiara comparativ cu alti europeni. 

Intrebati despre cum se simt in situatia de datornici, 57% s-au aratat jenati, rusinati, 27% s-au aratat enervati, iar 12% indiferenti. 

Integral in Jurnalul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: