Comisioane de 100 de lei pe an. Bancile taxeaza extragerea de numerar, dar si interogarea soldului

Data publicarii: 20-05-2013 | Finante-Banci

Tii bani la banca si pleci cu mai putini. Pentru banalul cont curent, un client poate fi taxat, in medie, cu o suta de lei pe an. Suporta comisionul de administrare, comisioane pentru retragerea de numerar sau pentru aflarea soldului. Cine solicita si extrase de cont sau foloseste serviciul de internet banking mai scoate din buzunar cateva zeci de lei.

Cei care isi folosesc foarte des cardul ca sa scoata bani de la bancomat pot plati pana la 400 de comisoane intr-un singur an. Multi nici nu stiu. Potrivit studiilor de piata, peste 80% dintre romani nici macar nu si-au citit contractele pe care le au cu bancile.

Comisioanele de administrare costa cel mai mult. Acestea ajung si la 7,5 lei lunar, ceea ce inseamna 90 de lei pe an.

Si simpla verificare a sumelor din cont este taxata. Fiecare proprietar de card plateste in medie 25 lei pe an pentru interogarile de sold.

Comisioanele de retragere numerar aduc anual in conturile bancilor 50 de milioane de euro. Asta pentru ca o astfel de tranzactie este taxata de regula cu 0,2% din suma retrasa. Daca scoateti bani de la ATM-urile altei banci atunci taxa de retragere numerar este mai mare, de 0,5% din suma retrasa, plus o valoare fixa de 3 lei.

Multe banci au si comisioane pentru depunerea de numerar sau pentru virarea unor sume in contul altei persoane.

"Este un serviciu pe care ti-l ofera o institutie, care trebuie sa traiasca din comisioanele astea. In comparatie cu alte tari europene, costurile sunt mult mai mici”, spune analistul financiar Aurelian Dochia.

Potrivit legii, angajatii au dreptul sa ceara companiei la care lucreaza sa le dea banii direct din casierie, pentru a evita plata unor comisioane bancare. Insa mai exista si varianta incheierea unor intelegeri intre firme si banci pentru ca angajatii sa fie scutiti de plata unor dobanzi sI comisioane. 

Sursa: Digi 24.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: