Salonul International de Carte de la Torino se incheie cu un bilant pozitiv si un premiu acordat unei romance

Data publicarii: 20-05-2013 | Lifestyle

Salonul International de Carte de la Torino, ajuns la cea de-a XXVI-a editie /care s-a desfasurat in perioada 16-20 mai/, se incheie luni, iar bilantul general al acestei importante manifestari culturale este unul pozitiv, informeaza luni presa din Peninsula.

Salonul International de Carte (Salone Internazionale del Libro), gazduit de complexul Lingotto Fiere din Torino, capitala regiunii Piemont /nord/, s-a bucurat de un mare succes de public si de un record de bilete vandute, cu 12% mai multe decat anul trecut; vanzarile de carti au marcat de asemenea un record absolut, in ciuda crizei economice, cu un procent de plus 20% fata de anul 2012, informeaza luni principalul cotidian torinez, La Stampa. 

Au fost organizate in cinci zile aproape 1.200 de activitati, printre care conferinte, spectacole, dezbateri si lansari de carte, la care au participat peste 1.400 de edituri din 30 de tari ale lumii. Una dintre noutatile acestei editii a fost standul dedicat specialitatilor culinare, numit "Standul Cartilor de bucate", unde, in cinci zile, cunoscuti bucatari din Italia si din intreaga lume au prezentat publicului retete internationale. 

Tema celei de-a XXVI-a editii /care se va incheia luni cu o ceremonie in cadrul careia ii va fi acordat un premiu literar si romancei Irina Turcanu/ este "Creativitatea. Unde indraznesc ideile" (La creativita. Dove osano le idee), dedicata importantei creativitatii, in toate formele sale, nu numai literare, dar si artistice, tehnologice si digitale. 

Salonul International de Carte, cea mai importanta manifestare italiana din domeniul activitatii editoriale, a fost fondat in 1988 la Torino si de atunci se desfasoara in fiecare an, in luna mai. Spatiul pus la dispozitie Salonului de Carte este de 51.000 de metri patrati (27 de sali de conferinte, in patru pavilioane), unde anul acesta circa 1.400 de edituri din 30 de tari ale lumii si-au expus ultimele volume publicate si au organizat conferinte, spectacole, prezentari de carti si initiative didactice, la care au participat numerosi elevi si studenti din regiunea Piemont, dar si din alte zone ale Peninsulei. 

Salonul de Carte din Torino (al doilea ca importanta din Europa, dupa Buchmesse de la Frankfurt) este vizitat in fiecare an de peste 300.000 de cititori. 

Romania /tara oaspete de onoare la editia de anul trecut, cea de-a XXV-a/ a fost prezenta si in 2013 la Salonul International de Carte de la Torino, pentru al cincilea an consecutiv. Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) de la Venetia, cu sprijinul financiar al Institutului Cultural Roman (ICR), a organizat participarea Romaniei la cea mai importanta manifestare de profil din Italia cu un stand national, cu tema "LIBROmania al Salone di Torino". Au fost expuse la standul Romaniei peste 6.000 de volume, 1.500 de titluri de la editura Humanitas si numeroase volume publicate de prima editura romaneasca din Peninsula, Rediviva, fondata in anul 2012 in cadrul Centrului cultural italo-roman din Milano, coordonat de doamna Violeta Popescu. 

Situat in Pavilionul 3 al centrului Lingotto, standul Romaniei, cu o suprafata de 70 de metri patrati, cuprinde un spatiu dedicat vanzarii de carte, un spatiu destinat evenimentelor literare care au loc la standul Romaniei si un punct de informare turistica, organizat in parteneriat cu Biroul National de Turism al Romaniei in Italia, care le-a furnizat oaspetilor italieni si straini informatii detaliate asupra principalelor atractii turistice din Romania. 

Un interes deosebit pentru volumele expuse la standul Romaniei a fost demonstrat nu numai de romanii stabiliti in Italia, dar si de foarte multi italieni si de numerosii oaspeti straini care au vizitat cea de a XXVI-a editie a prestigiosului Salon International de Carte de la Torino, ce se va incheia luni seara cu o conferinta la care va lua parte noul ministru italian al integrarii, Cecile Kyenge. Ea va participa luni si la ceremonia de acordare a premiilor celui de al VIII-lea Concurs literar national "Lingua Madre" /dedicat femeilor straine rezidente in Italia/, in cadrul caruia romanca Irina Turcanu /nascuta in 1984 in Romania, rezidenta in Italia din 2001/ a obtinut premiul al treilea, cu o lucrare intitulata "12".

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: