Proprietarii de terenuri ar putea primi subventii cu 20% mai mari daca arendeaza suprafetele fermierilor activi

Data publicarii: 21-05-2013 | Afaceri

Posesorii de terenuri ar putea primi o subventie mai mare cu 20% daca arendeaza suprafetele respective unor fermieri activi, a declarat, luni, comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos.

"Prin programul de dezvoltare rurala, persoana respectiva este incitata sa cedeze terenul respectiv prin vanzare sau prin arendare unui agricultor activ care chiar lucreaza terenul respectiv. Va putea primi 500 de euro sau 700 de euro, cat se va stabili la nivel national ca plata simplificata pe ferma plus inca 20% in Programul de Dezvoltare Rurala in fiecare an, pana la sfarsitul programului, cu conditia ca acel teren este cedat unui fermier activ, unui agricultor activ care preia si lucreaza terenul respectiv. Aceasta masura va fi finantata din Programul de Dezvoltare Rurala din fonduri europene", a spus Dacian Ciolos, in cadrul unei conferinte de presa. 

El a explicat ca exista, acum, un anumit numar de ferme mici care au 2-5 ha si proprietarii terenurilor respective beneficiaza de subventia la hectar. Incepand cu 2014 pentru aceste ferme mici se va putea calcula o plata fixa. 

"Adica toate fermele mici, sa zicem de la 1,5 sau de la 2 la 5 hectare vor primi 700 de euro pe ferma in fiecare an, fix, fara alte modificari. Acesta este schema simplificata", a spus Ciolos. 

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a organizat luni seminarul cu tema 'Viitoarea Politica Agricola Comuna: oportunitati si prioritati pentru Romania', urmat de o conferinta de presa. 

La eveniment au participat comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala, Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precum si secretarii de stat din cadrul MADR. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: