Prabusirea randamentelor titlurilor de stat va aduce castiguri fondurilor de pensii private in 2013

Data publicarii: 21-05-2013 | Finante-Banci

Prabusirea randamentelor titlurilor de stat, care au ajuns in ultima perioada la minime istorice, va face ca randamentele fondurilor de pensii private sa arate foarte bine cel putin in anul 2013, a declarat luni pentru AGERPRES directorul general adjunct al Eureko Pensii, Radu Craciun.

'Randamentele fondurilor de pensii ar trebui sa arate foarte bine in 2013 cu atat mai mult cu cat, conform unei norme de investitii, se va trece la marcarea la piata a acestor instrumente. Sigur ca pe termen lung se pune problema in ce masura titlurile de stat mai asigura acele randamente interesante din trecut si atunci, asa cum se intampla din ce in ce mai mult in economiile dezvoltate, investitorii incep sa se uite la investitii alternative care sa imite genul de fluxuri de numerar constante, predictibile si oferind randamente mai mari decat titlurile de stat', a spus Craciun. 

Pe de alta parte, a adaugat reprezentantul fondului de pensii Eureko, aceasta provocare a randamentelor scazute ale titlurilor de stat ar trebui tratata intr-un context mai larg, acela al posibilitatii de a avea un portofoliu de investitii mai diversificat decat cel actual. 

'Tinand cont pe de o parte de un management al riscului corespunzator, cred ca este nevoie de o diversificare mai larga a portofoliului de investitii, ceea ce implicit duce si la o finantare a economiei romanesti pe mai multe canale, in conditiile in care Bursa se dovedeste un canal insuficient', a mai spus Radu Craciun. 

Fondurile de pensii private detin portofolii consistente de titluri de stat, acesta fiind principalul instrument financiar in care au efectuat plasamente. In prezent, randamentele titlurilor de stat in lei au scazut semnificativ, coborand sub 4,5%. 

Administratorii de pensii private obligatorii (Pilonul II) au adus participantilor un castig net de 1,78 miliarde lei in cei cinci ani de la efectuarea primei plati de contributii in acest sistem. Contributiile brute virate pentru cei 5,88 milioane de participanti insumeaza 9,15 miliarde lei, iar activele nete in administrare se cifreaza acum la 10,93 miliarde lei. 

Randamentul mediu anual oferit de fondurile de pensii private obligatorii este de 11,4%, contributia lunara medie efectiva este de 45 de lei, iar gradul efectiv de colectare a contributiilor este de 62%, in scadere masiva in ultimii ani, de la peste 80%. Pe Pilonul III al pensiilor facultative sunt inregistrati 300.000 de participanti, activele nete se ridica la 665 milioane lei, gradul de colectare este de 45%, iar randamentul mediu anual este de 7,7%. 

Fondurile de pensii investesc 94% din resurse in Romania. Estimarile arata ca in 2018 vor fi 7 milioane de participanti in sistem, iar activele nete vor depasi 10 miliarde euro. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: