ASF: Valoarea medie a unui cont de pensii private este de 698 euro pentru cei cu viramente lunare

Data publicarii: 21-05-2013 | Finante-Banci

Romanii pentru care se efectueaza lunar viramente de contributii in sistemul de pensii private pe Pilonul II (pensii private obligatorii) au in cont, in medie, 698 de euro, potrivit datelor prezentate de vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara /ASF/, Ion Giurescu, la Forumul International de Asigurari Reasigurari FIAR 2013, la Sinaia.

Daca se iau in calcul toti cei pentru care s-a efectuat cel putin un virament, valoarea medie a contului de pensii private este de 421 de euro. 

Directorul general al Allianz Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut, a atras atentia ca, daca nivelul de contributii la pensiile private nu va creste, romanii nu vor simti la pensie 'mai nimic' in buzunare. 

Potrivit vicepresedintelui ASF, anul viitor ar putea fi introdus sistemul cu mai multe fonduri administrate de un singur administrator, cu grad de risc diferit si cu trecerea graduala a participatiilor dintr-un fond in altul, in functie de varsta, banii urmand sa fie plasati intr-un fond cu grad de risc scazut cand se apropie pensionarea. 

De asemenea, exista un proiect de lege privind pensiile ocupationale, va trebui sa apara legea platii pensiilor, ar trebui sa creasca deductibilitatea la pensiile private facultative peste nivelul actual de 400 de euro si sa fie gasite solutii de plata mai functionale decat in prezent, a mai spus Giurescu. 

Primele contributii pe Pilonul II de pensii private au fost virate in urma cu cinci ani. Maturitatea sistemului se atinge pe la 20-25 de ani.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: