Credite ipotecare in lei vs euro: Care este cea mai avantajoasa alegere in 2013

Data publicarii: 21-05-2013 | Finante-Banci

Romanii prefera, in continuare, sa se imprumute in valuta, si nu in lei, intrucat dobanzile sunt mai bune, astfel ca, din totalul creditelor de achizitie, mai putin de 10% sunt in moneda nationala. 

Pe de alta parte, mentinerea trendului de scadere cunoscut de indicele ROBOR, pe baza caruia sunt calculate dobanzile pentru imprumuturile in lei, ar putea face creditele in moneda nationala mai atractive.

Ofertele pentru creditele de achizitie in euro sunt la cele mai mici dobanzi din ultimii 7-8 ani, a precizat, pentru Efin.ro, Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

De asemenea, primele luni ale anului au aratat o crestere a creditarii, fiind asteptata o accentuare a acestei tendinte in urmatoarea perioada, a afirmat pentru Efin.ro Liviu Andrei, director general al Alliance Finance Broker.

De sunt evitate creditele ipotecare in lei

Diferenta de cost intre un credit ipotecar in euro si unul in lei inca este semnificativa, ceea ce duce, pe de o parte, la sume mai mici accesibile in lei si, pe de alta parte, la rate mai mari pentru un credit echivalent in lei. 

Potrivit unor calcule Kiwi Finance, realizate pe o medie a dobanzilor actuale, rata medie aferenta unui credit de 40.000 euro/30 ani este de aproximativ 240 euro, in timp ce pentru un credit de 173.000 lei/30 ani este de aproximativ 1.200 lei. Astfel ca diferenta intre rate este 160 lei.

Trebuie insa mentionat faptul ca scaderea ROBOR din ultima perioada a mai absorbit din costul total al unui credit in lei si daca acest trend se pastreaza putem evalua spre sfarsitul anului o atractivitate poate mai mare a ofertelor in lei, este de parere Anca Bidian.

Indicele de referinta pentru creditele in lei ROBOR 3M a inregistrat o scadere importanta de la inceputul acestui an, de la peste 6% la 3,88%.

Integral in Ziare.com

Ultimele stiri pe BankNews.ro: