Rovana Plumb: Proiectul Delta Vacaresti se afla la jumatatea etapelor ce trebuie parcurse

Data publicarii: 21-05-2013 | Mediu

Proiectul Delta Vacaresti a ajuns la jumatate, iar Bucurestiul are nevoie de o arie urbana protejata, cum se intampla in Londra, a declarat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice.

'Delta Vacaresti este un alt proiect cu care suntem la jumatatea parcurgerii acestuia. Este un proiect de interes national si international. Alaturi de Londra, si Bucurestiul va avea o arie urbana care sa ofere cetatenilor o explozie de biodiversitate de care avem nevoie dupa o zi agitata de munca', a spus ministrul Mediului. 

La sfarsitul lunii octombrie 2012, ministerul de resort anunta ca intocmeste un studiu de fundamentare necesar desemnarii zonei Lacului Vacaresti din Bucuresti ca arie protejata. 

In iunie, anul trecut, de Ziua Internationala a Mediului, ministrul Rovana Plumb anunta ca zona Lacului Vacaresti din Capitala ar putea deveni arie naturala urbana protejata, iar Hotararea de Guvern care va reglementa acest lucru urma sa fie finalizata in maximum patru luni. 

'Hotararea de Guvern va fi aprobata numai dupa ce vom avea in primul rand o clarificare juridica in ceea ce priveste detinatorii acestor zone. Inteleg ca sunt mai multi proprietari (...) Toti proprietarii din aceasta zona vor fi invitati la Ministerul Mediului pentru a discuta si verifica situatia juridica a fiecaruia dintre ei (...)', a explicat Plumb. 

Potrivit ministrului Mediului, au fost identificate surse de finantare atat prin Programul Operational Sectorial de Mediu, Axa 4 Biodiversitate, cat si prin alocarile bugetare in cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu pentru transformarea Lacului Vacaresti in zona de arie naturala protejata urbana. 

Ecologizarea zonei aduce beneficii majore populatiei locale si biodiversitatii dezvoltate spontan, care cuprinde, conform observatiilor efectuate de specialisti, numeroase specii de pasari, pesti, mamifere, amfibieni, dintre care unele protejate. 

Lacul Vacaresti este cunoscut in Romania drept 'Delta dintre blocuri" ca urmare a asemanarilor cu delta fluviului Dunarea. La suprafata celor aproape 200 de hectare de vegetatie si zone mlastinoase, alimentate de ape subterane, traiesc intr-un ecosistem stabil diferite tipuri de pesti, rate salbatice, lebede, soparle, sau pescarusi.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: