Vasilescu (BNR): Romania are sansa ca in acest an sa aiba o crestere economica de 2%

Data publicarii: 21-05-2013 | Economie

Romania are, in acest an, sansa sa inregistreze o crestere economica de 2%, cu 0,4 puncte procentuale peste prognoza, a declarat, marti, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), intr-o conferinta de presa.

"Avem sansa, anul acesta, sa ajungem la o crestere de 2%, cu 0,4 puncte procentuale peste ce s-a prognozat. M-am uitat recent pe tabloul celor 33 de state pe care publica in fiecare trimestru Eurostat. Lucrurile sunt atat de dramatice la sfarsitul trimestrului I, incat Romania, cu PIB-ul ei de 0,7%, este in varful topului acestor 33 de tari, alaturi de America. Romania si America stau cel mai bine. America are sub 1%, ca si Romania", a spus Vasilescu. 

Acesta a mentionat insa, ca se gandeste si la posibilitatea ca Romania sa nu fi trecut inca prin ce este mai rau. 

"Intr-o lume in care asa planeaza stagnarea, daca nu chiar recesiunea, incep sa ma gandesc si la ce a spus domnul Friedman (George Friedman n.r.) ca Romania inca nu a trecut prin ce este mai rau. Doamne fereste sa aiba dreptate. O parte, cei care sunt in afara sistemului bancar, spun ca nu vom avea crestere pana cand nu va fi creditare, iar bancherii spun ca nu va fi creditare ca nu va fi crestere. Este o infundatura. Cred ca o conciliere sau o reconciliere intre aceste doua gandiri este absolut necesara", a explicat consilierul guvernatorului BNR. 

Conform prognozei de iarna a Comisiei Nationale de Prognoza, Romania va inregistra anul acesta o crestere a Produsului Intern Brut de 1,6%, acesta urmand sa se situeze la 623,3 miliarde lei. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: