ProCredit a majorat creditarea cu 17% si a facut profit de 2,2 mil. lei anul trecut

Data publicarii: 21-05-2013 | Finante-Banci

ProCredit, o banca de talie mica specializata in finantarea intreprinderilor mici si a producatorilor agricoli, a obtinut anul trecut un profit net de 2,2 milioane de lei (500.000 de euro), cu 17% sub nivelul din 2011, pe fondul cresterii cheltuielilor ope-rationale si a provizioanelor pentru deprecierea creditelor.

  Soldul creditelor acordate intreprinza-torilor si agricultorilor a crescut in paralel cu aproape o cincime si a ajuns la 934 milioane de lei (211 mil. euro). Dintre creditele acordate celor doua categorii de clientela, circa 60 milioane de lei erau trecute in categoria imprumuturilor cu intarzieri la plata (adica o rata de neperformanta de 6,4%). Spre comparatie, la nivelul sistemului bancar rata creditelor neperformante ajunge la circa 19%. Creditele acordate firmelor, care reprezinta 99% din bilantul ProCredit, sunt acoperite in general cu garantii lichide pe care bancile prefera sa le execute la primele semne ca un client nu-si mai poate onora obligatiile.

  "Odata ce apar intarzierile la plata, banca urmareste cazurile de nerambursare a expunerilor de credit si identifica potentialul de neplata al unei expuneri de credit. Sunt aplicare reguli stricte cu privire la expunerile de credit care nu prezinta nicio perspectiva realista de a fi rambursate si in cazul carora fie executarea garantiilor a fost incheiata, fie rezultatul procesului de recuperare este incert", scrie in raportul anual al bancii.

  ProCredit avea la sfarsitul lunii decembrie provizioane pentru deprecierea creditelor de 56 milioane de lei (12,7 mil. euro), in crestere cu 22% fata de 2011. ProCredit a constituit in 2012 provizioane noi cu echivalentul a 3 milioane de lei peste nivelul din anul anterior.

Integral in ZF.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: