Bancile dau credite returnabile pana la varsta de... 70 de ani

Data publicarii: 02-11-2006
Promotii la credite, cresterea perioadei de creditare, modificarea ponderii in care bancile iau in calcul diversele venituri in calculul ratei - acestea sunt metodele prin care bancile reusesc cu succes sa ocoleasca restrictiile impuse de Norma 20 / 2006 a Bancii Nationale, informeaza cotidianul Gandul. Daca primele banci din sistem nu sunt obligate sa caute cu orice pret marirea portofoliului de credite, pentru bancile mici acest lucru devine extrem de important.

Una dintre primele institutii financiare care au reactionat la aplicarea Normelor 20 este Banca Transilvania (BT). Responsabilii bancii au crescut perioada maxima de creditare in lei, de la 7 la 10 ani, marind si valoarea finantarii la 15.000 de euro. "Practic, creditul pentru nevoi personale a devenit mai atractiv", spun oficialii BT. In plus, in lista veniturilor luate in considerare pentru calculul bonitatii, sunt incluse mai nou chiriile si dividendele. Mai mult, daca varsta maxima a solicitantului, la finalul perioadei de creditare trebuia sa fie de 65 de ani, acum se accepta sa achiti ultima rata la... 70 de ani. Or, se stie ca, in cazul barbatilor, durata medie de viata a romanilor este de 68 de ani.

Si Volksbank a trecut la marirea perioadei de creditare, astfel incat rata sa se diminueze, iar produsul oferit sa poata fi accesat de cat mai multi romani. De asemenea, pana la finele anului, la creditele auto si cele de consum, comisionul de rezerva minima obligatorie a fost anulat. Pe langa acestea, in cazul creditelor pentru locuinta si pentru cheltuieli curente, a fost introdusa o perioada de gratie de 2 ani, in care clientul nu ramburseaza nici un leu bancii. Masuri similare, de crestere a perioadei de creditare si a varstei pana la care poti rambursa creditul, au luat si ABN AMRO si HVB Tiriac.

Promotii la acordarea creditelor in lei au anuntat si ungurii de la OTP Bank. Acestea promoveaza o perioada de rambursare de 30 de ani si dobanzi mai mici decat media pietei, cu scopul de a "agata" cat mai multi clienti. In plus, la acordarea oricarui credit, OTP ofera gratuit un abonament la serviciul de Internet Banking al bancii, pe timp de 1 an.

Bancherii din cadrul grupului Piraeus Bank nu doar ca au crescut perioada de creditare, dar au marit si plaja celor carora li se adreseaza, cu o noua categorie de viitori clienti: cea a traducatorilor autorizati. In plus, grecii de la Piraeus accepta ca venituri principale, pe langa cele clasice, chiar si diurnele personalului diplomatic, ale marinarilor, soferilor, dar si norma de hrana cu caracter permanent pentru personalul serviciilor publice.

Cei de la ING au lansat si ei o noua metoda de a pune la dispozitia romanilor banii de care au nevoie. Fara avans, fara girant, fara ipoteca, cu dobanzi preferentiale de 14 la suta variabila la 3 luni.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: