Respiro pentru clientii cu credite in franci: moneda elvetiana a scazut la minimul ultimilor doi ani. La finalul anului cursul ar putea ajunge la 3,25 lei/franc

Data publicarii: 24-05-2013 | Finante-Banci

Aproape 60.000 de romani au credite in franci elvetieni de echivalentul a 2,8 mld. euro, cea mai mare parte credite ipotecare contractate in 2006-2007 cand cursul de schimb era de 2-2,2 lei/franc. Aceasta inseamna ca acesti clienti platesc in prezent o rata lunara cu circa 60% mai mare decat la inceputul contractului.

  Cursul de schimb al francului elvetian, urmarit indeaproape de zeci de mii de romani care au luat credite in aceasta moneda exotica pentru piata locala, a coborat joi aproape de minimul ultimilor doi ani, de 3,47 lei/frac, in conditiile in care moneda elvetiana s-a depreciat constant fata de euro in ultimele saptamani.

  Aceasta inseamna practic un moment de respiro pentru clientii care in vara lui 2011 ajunsesera sa plateasca rate lunare duble fata de momentul incheierii contractului de credit. Cursul urcase pana la 4 lei/franc in august 2011, ceea ce s-a resimtit imediat in buzunarele romanilor cu credite in franci elvetieni, dintre care multi s-au imprumutat cand paritatea era de 2-2,2 lei/franc.

  Cotatiile pe pietele internationale au ajuns pana la 1,25 franci/euro pe fondul revenirii apetitului de risc al investitorilor. Francul ajunsese in 2011 aproape la paritate cu moneda unica europeana in conditiile in care criza din zona euro impinsese investitorii sa se refugieze in active considerate sigure - franci elvetieni sau aur.

Integral in ZF.ro

Tag-uri:
Ultimele stiri pe BankNews.ro: