Delegatia permanenta a PNL se reuneste luni, pe agenda aflandu-se posibile excluderi

Data publicarii: 27-05-2013 | Politica

Delegatia permanenta a PNL se reuneste luni la Palatul Parlamentului, pe agenda sedintei figurand, potrivit presedintelui acestei formatiuni, Crin Antonescu, discutii privitoare la mai multe domenii, precum Sanatatea, posibil si Transporturile, dar si excluderea lui Andrei Chiliman din partid.

Pe 16 mai, Biroul Politic National al PNL a decis convocarea Delegatiei Permanente a formatiunii pe data de 27 mai. 

"Am lut hotararea de a convoca Delegatia Permanenta, forul cel mai larg al partidului intre congrese (...), pe 27 mai si cu acea ocazie, desigur si un Birou Politic o va preceda. Vom avea discutii pe alte domenii, cu siguranta pe Sanatate, foarte probabil si pe Transporturi", anunta la acea data Crin Antonescu. 

Vineri, presedintele PNL a declarat ca subiectul privind excluderea din partid a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, unul dintre membri fondatori ai Initiativei Romania Liberala, va exista pe agenda reuniunii Delegatiei Permanente a liberalilor. 

Intrebat daca aceasta posibila masura privind excluderea ar putea fi extinsa la orice membru care a participat la fondarea Initiativei Romania Liberala, Antonescu a subliniat ca totul are o limita si ca intr-o societate politica civilizata nu se poate accepta ca oamenii sa faca parte din mai multe partide. 

"In ciuda faptului ca exista in permanenta acuzatia la adresa mea cum sunt eu dictator, cum fac, cum dreg, stiti bine ca de peste un an, nu doar dl. Chiliman, mai multi, zilnic au spus absolut tot ce le-a trecut prin minte, minciuni stupefiante, cum am auzit ieri una, ca as fi pregatit eu cand eram presedinte interimar un departament care sa desfiinteze institutiile independente din Romania, cum vreau sa duc tara la rusi, cum pun in pericol NATO. (...) Lucrurile acestea nu sunt de joaca in politica, sunt lucruri inacceptabile, in niciun partid de stanga, de dreapta, de galben, de rosu, de ce doriti dvs. Totusi, ele s-au intamplat mai bine de in fiecare saptamana fara ca cineva sa fie exclus din aceasta cauza - a atacurilor desantate zi de zi impotriva presedintelui partidului, conducerii partidului, optiunilor si deciziilor partidului, pe care nu le-am luat niciodata singur. Totul are insa o limita, pentru ca daca noi avem membri care participa public la organizarea unor alte forte politice, unor alte aliante politice, din care PNL nu este parte, daca lasam sa curga lucrurile acestea inseamna sa toleram un soi de promiscuitate", a apreciat Antonescu. 

Platforma politico-civica Initiativa Romania Liberala, care ii are printre membri fondatori pe Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Diana Tusa, Bogdan Duca, Dan Cristian Popescu si Iulian Craciun, a fost lansata pe 22 aprilie. 

Ulterior, presedintele liberalilor, Crin Antonescu, a declarat ca infiintarea Initiativei Romania Liberala nu dauneaza PNL, punctand insa ca este inacceptabil ca anumiti liberali sa se numere printre membrii fondatori, ca urmare acestia ar trebui sa aiba demnitatea de a pleca din partid, iar daca nu, vor fi exclusi. 

Pe 22 mai, PNL Sector 1 a decis excluderea din partid a 12 persoane, printre care s-a numarat si Vlad Moisescu, presedintele Consiliului Director al Initiativei Romania Liberala. 

Potrivit unor surse liberale, cei exclusi sunt in general apropiati ai primarului sectorului 1, Andrei Chiliman. Printre aceste persoane s-a numarat si Ioana Costescu. 

Motivul excluderii celor 12 a fost legat de faptul ca acestia sunt membri ai altor partide sau au aderat la alte doctrine politice. 

Inainte de sedinta Delegatiei Permanente, care se va desfasura incepand cu ora 12,00, liberalii se vor reuni in Biroul Politic National, de la ora 11,00, la Palatul Parlamentului. 

Sursa: AGERPRES