Asirom a ajuns la o cota de piata de 5,6% pe asigurari de viata

Data publicarii: 27-05-2013 | Finante-Banci

Asirom, un jucator de top cinci din piata asigurarilor, a subscris prime de 23,6 milioane de lei (5,4 mil. euro) din polite de viata in primul trimestru, in crestere usoara de 0,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor furnizate de asigurator.

  Evolutia vanzarilor de asigurari de viata ale companiei controlate de austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG) vine in contextul in care la nivel agregat piata asigurarilor de viata a consemnat o scadere de aproape 3% in primele trei luni, pana la 420 milioane de lei (95,4 milioane de euro).

Asirom a castigat cota de piata pe asigurari de viata in acest context, ajungand la 5,6% din totalul subscrierilor, respectiv cu 0,2 puncte procentuale peste cota de la sfarsitul lunii martie 2012. Vanzarile de polite de viata reprezinta mai putin de o cincime din subscrierile totale ale asiguratorului, potrivit datelor din 2012.

Asirom nu a publicat deocamdata datele privind subscrierile din asigurari generale in primul trimestru din 2013.

Aproape un sfert din primele brute subscrise de Asirom din asigurari de viata in primul trimestru, respectiv 5,7 milioane de lei, au fost incasari generate de contractele de asigurare noi incheiate in perioada ianuarie-martie 2013, in timp ce politele vandute anterior au constituit baza afacerilor, aducand venituri de 17,9 milioane de lei. Pe de alta parte, clientii Asirom au rascumparat anticipat poli-te in valoare de 1,8 milioane de lei in perioada ianuarie-martie a acestui an, ceea ce inseamna circa 8% din cuantumul primelor incasate.

Asigurarile de viata au crescut nesemnificativ anul trecut la nivelul intregii piete, iar dupa primul trimestru din acest an vanzarile au intrat pe o ten-din-ta de scadere, inclusiv pe fondul volatilitatii pie-telor financiare, care afecteaza vanzarile de po-lite cu com-ponenta investitionala (unit-linked).

Industria asigurarilor de viata a  fost sustinuta in anii anteriori in special de incasarile din politele cu componenta inves-titionala, dar clientii au devenit mai rezervati in ceeea ce priveste asumarea riscurilor si au inceput sa se indrepte tot mai mult catre asigurarile traditionale, unde primele sunt mai mici.

  Asirom a raporatat anul trecut subscrieri cumulate de 597 milioane de lei (134 mil. euro) din asigurari de viata si generale, situandu-se pe locul cinci in topul asiguratorilor locali. Principalii competitori sunt Groupama (locul 4), Uniqa si Generali (locurile 6 si respectiv 7).

Integral in ZF.ro