Cinteza, BNR: Daca n-as fi fost mai catolic decat Papa de la inceputul crizei cu bancile cipriote si cu cele grecesti, nu stiu daca ar fi rezistat

Data publicarii: 27-05-2013 | Finante-Banci

Solutia de salvare a depozitelor de la sucursala Bank of Cyprus si reusita transferului catre Marfin au venit dupa o perioada "extraordinar de stresanta" pentru ca pericolul de contagiune spre bancile grecesti era foarte mare, spune Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR. "Frica de a pierde bani este cel mai rapid perceputa dupa frica de moarte si i-am inteles pe deponenti. 

Cea mai mare batalie a fost sa-i convingem pe ciprioti ca exista si alta solutie in afara de bail in (n.red: taxarea depozitelor din Romania).” Chiar daca in mod legal nu avea o responsabilitate directa privind situatia sucursalei cipriote, BNR nu putea lasa sa degenereze o situatie care risca sa submineze ideea de stabilitate a sistemului. Cinteza povesteste succesiunea unor episoade-cheie din povestea crizei de la Bank of Cyprus, de la decizia bancii centrale a Ciprului de a aplica grila de haircut (taxare pe transe a depozitelor) si in Romania, pana la primele zile de dupa transfer in care Marfin si-a umplut ghiseele cu bani pentru a dezamorsa temerile clientilor.

 "Aveam tensiunea 20 cand am terminat de citit mailul in care banca centrala a Ciprului ne anunta ca se aplica decretul de haircut."

  "Din haircut-ul de la Bank of Cyprus n-ar fi castigat decat 15-20 mil. euro fata de cele 300 mil. euro pe care le pierdeau la Marfin si nu in ultimul rand n-ar fi fost fair play pentru ca ar fi insemnat ca haircut-ul sa se aplice doar sucursalei din Romania si l-am asigurat ca am fi devenit foarte vocali la nivelul organismelor europene."

Integral in ZF.ro