Deficitul bugetar a urcat la 1,2% din PIB dupa primele patru luni

Data publicarii: 28-05-2013 | Finante-Banci

Deficitul bugetar a urcat de 4,19 miliarde de lei la finele lunii martie la 7,5 miliarde de lei (1,2% din PIB) dupa patru luni si se mentine in limite care nu pericliteaza tinta agreata cu partenerii internationali, potrivit Ministerului Finantelor.

"In cursul lunii aprilie, ca urmare a platii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie s-a inregistrat o crestere a deficitului, influenta de circa 0,2 puncte procentuale, avand caracter sezonier care se va recupera in luna mai. Astfel, in absenta acestor plati anticipate, deficitul bugetar pe primele patru luni ar fi fost de 1% din PIB, fata de 0,85% din PIB in perioada similara a anului 2012", noteaza institutia.

In acest deficit este reflectata insa si reintregirea salariilor bugetarilor, indexarea pensiilor, returnarea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru pensionari, majorarea salariului minim, precum si reducerea arieratelor.

Bugetul pentru acest an fost construit pe o tinta de deficit de 2,1% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat dupa primele patru luni, in suma de aproximativ 65 miliarde lei, reprezentand 10,4 % din PIB, au fost cu 4,3% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Integral in Gandul.info

Ultimele stiri pe BankNews.ro: