Radu Ghetea: Nu am renuntat la ideea sa putem vinde si noi credite catre societati din grup

Data publicarii: 28-05-2013 | Finante-Banci

Presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, a reafirmat, luni, mentinerea de catre comunitatea bancara a ideii de a putea vinde creditele neperformante catre societati din grup, cum fac marile grupuri bancare europene.

"Pentru ca noi nu avem in spate o institutie straina, noi nu am putut face ce au facut acestea in mod corect, in mod legal, profesionist, anume sa vanda o parte din credite la o societate din grup, care nu s-a aflat in Romania. Nu am renuntat la ideea sa curatam bilantul de acele credite care pun o dificultate in plus la alcatuirea bilantului. Nu putem face asa ceva, pentru ca in Ordonanta in care se vorbeste de modul in care sunt evidentiate creditele in evidentele contabile, cineva a pus o virgula in ordonanta si a spus, cu exceptia societatilor comerciale din cadrul grupului. 

Deci, noi daca vindem la o alta societate, unui asa numit SPV (Special Purpose Vehicle), din prima zi acel SPV ar inregistra o pierdere imensa si care atunci cand as prezenta rezultatele s-ar consolida cu noi, si inseamna ca n-am facut nimic. Incercam de mai mult timp, si nu am renuntat la ideea sa convingem autoritatile, sa convingem Fondul Monetar International, de necesitatea ca aceasta excludere a societatilor care fac parte dintr-un grup sa nu mai existe in Ordonanta si sa putem face si noi vanzari catre societati din grup. Datele anuntate oficial de Banca Nationala arata ca au fost vandute din sistemul bancar romanesc creante totalizand 11,4 miliarde lei. 

Adica 11,4 miliarde lei au fost scosi din sistem. Noi nu am renuntat la ideea sa gasim o solutie sa facem ce se intampla in toata lumea, adica sa scapam de acele credite care pun o greutate in plus atunci cand e vorba de determinarea indicatorilor de performanta ai unei banci", a spus Ghetea. 

SPV este o societate infiintata pentru a realiza un scop unic al unei societati cu probleme. Bunurile din patrimoniul si din fondul de rulment ale companiei cu probleme sunt transferate unei societati fondate special in acest scop - SPV. 

Ghetea a prezentat rezultatele CEC Bank din 2012, care arata un profit brut de 33,5 milioane lei la 31 decembrie 2012, fata de un rezultat brut de 78,1 milioane lei in 2011. 

Acesta a spus ca gradul de provizionare al CEC Bank este 12,7 la suta, in comparatie cu 13,9 la suta pe sistem bancar. 

"Am restructurat credite. Este un cosmar al creditelor neperformante pentru toata lumea. La noi nu este mai mare cosmarul decat la nivelul intregii industrii. 18,5 la suta din creditele in sold erau credite restructurate, la sfarsitul anului 2012, din total portofoliu, din care 10,6 la suta erau credite aferente persoanelor fizice. 

CEC Bank a restructurat 4.976 de credite in valoare de 464 milioane lei, la persoane fizice, si 1.414 credite pentru persoane juridice, in valoare de 1,739 miliarde lei."Expunerea noastra pe Oltchim este de 9 la suta, raportat la total sistem bancar", a precizat presedintele CEC Bank. 

La 31 decembrie 2012, CEC Bank avea 6.548 de angajati si 1.128 de unitati.

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: