Noile norme ale BNR ii vor impinge pe romani sa ia credite de la banci straine

Data publicarii: 02-11-2006
Noile norme ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de restrictionare a creditului de consum vor avea ca efect faptul ca romanii vor merge sa contracteze credite de la banci din strainatate, a declarat, joi secretarul general al Asociatiei de Leasing Bancar (ALB), Adriana Ahciarliu. Una dintre problemele in privinta noilor norme ale BNR privind creditul de consum este aceea ca banca centrala nu recunoaste ca venituri certe o serie intreaga de venituri, cum ar fi cele obtinute din meditatii, consultatii si alte surse alternative de venit obtinute pe langa salariul principal.

"In aceste conditii va fi greu pentru romani, chiar si pentru cei care au doua sau chiar trei slujbe, sa poata indeplini criteriile impuse de BNR pentru obtinerea unui credit de consum de la bancile comerciale", a declarat Adriana Ahciarliu.

Cresterea accelerata a creditului de consum nu s-a datorat, in ultimii doi ani, permisivitatii prea mari a criteriilor de acordare a creditului, ci reducerii ritmului de crestere a economiilor populatiei la banci, a declarat Ahciarliu. Practic, numai i n anul 2005, nivelul creditului de consum a crescut cu 80%, in timp ce economiile populatiei la banci s-au majorat doar cu 10%.

"Nu este corecta impunerea acelorasi conditii de acordarea creditelor bancilor si institutiilor financiare nebancare", sustine secretarul general al ALB. Un prim argument este ca IFN-urile nu atrag depozite de la populatie, iar banii pe care ii acorda ca finantare provin de la actionarii lor sau din credite contractate de la banci. De asemenea, IFN-urile nu dispun, precum bancile, de posibilitatea de a manevra in scop comercial diferenta dintre dobanzile la depozitele atrase si dobanzile percepute la acordarea de credite.

Banca Nationala a Romaniei a stabilit, recent, conditii mai restrictive pentru creditarea populatiei, ce au intrat in vigoare incepand cu 22 octombrie 2006, prin modificarea si completarea Normei 10/2005 privind limitarea riscului de credit la creditele destinate persoanelor fizice. In cazul creditelor de consum, ratele de plata lunare nu vor depasi 30% din veniturile nete ale solicitantului sau ale familiei acestuia, conform noilor norme BNR.

In acest moment, activele si plasamentele in credite ale IFN-urilor reprezinta 3,4 miliarde euro, suma care echivaleaza cu aproximativ 10% din activele bancare din Romania, potrivit datelor BNR.

Pana in prezent, 4.800 de entitati s-au inscris pe lista institutiilor financiare nebancare, dintre care doar 3.900 s-au notificat la BNR. Marea majoritate a IFN-urilor (84%) sunt societati de leasing, 7% sunt societati de credit de consum, iar 5% sunt societati de microcreditare.

Sursa: NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: