Equity Invest, despre efectele politicilor monetare: FED- cele mai bune rezultate, BCE - cele mai slabe

Data publicarii: 04-06-2013 | Bursa

"Comparand rezultatele programelor implementate de Rezerva Federala a SUA, Banca Centrala Europeana, Banca Angliei si, respectiv, Banca Japoniei, putem spune ca programul implementat de FED a returnat pana in prezent cele mai bune rezultate, in timp ce in cazul politicii monetare promovate de Banca Centrala Europeana (BCE) efectele sunt departe de cele scontate", a aratat Catalin Busa, director general al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie romaneasca ce a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de Contracte pentru Diferenta (CFD-uri).

Criza financiara globala izbucnita in 2008 a adus in atentia bancilor centrale o serie de riscuri neintalnite pana la momentul respectiv, determinand autoritatile monetare sa abordeze in mod diferit solutiile pentru repornirea cresterii economice. Daca anterior crizele financiare au fost depasite cu ajutorul unor metode clasice, in acest caz dimensiunile impresionante ale bulei imobiliare, mecanismele complexe ale pietei financiare si criza creditelor subprime au facut ca masurile traditionale sa nu ofere rezultatele scontate. Astfel, politica monetara mondiala s-a indreptat catre implicarea directa a bancilor centrale in economie prin cumpararea de active, procedeu denumit de participantii la piata drept quantitative easing (QE).

"Directiile urmarite de bancile centrale in ultimii 5 ani indica doua diferente majore: FED si Banca Angliei (BOE) s-au indreptat catre injectii masive de lichiditati prin cumpararea directa de active inca din 2008, in timp ce BCE si Banca Japoniei (BOJ) au acordat initial o mai mare atentie bancilor comerciale din sistemul financiar, dupa care au ajuns la recorduri de achizitii directe in piata. Implicarea directa fara precendent a bancilor centrale in evolutia economica a facut ca investitorii sa urmareasca atent dinamica preturilor, eliberarea masiva de moneda putand avea efecte nedorite. Analiza atenta a principalilor indicatori macroeconomica ne poate arata care dintre cele patru programe monetare (FED, Banca Angliei, Banca Japoniei sau BCE) a oferit rezultate vizibile", a precizat Catalin Busa.

In comparatie cu celelalte state analizate, SUA se plaseaza, conform prognozelor FMI pentru 2013, in fruntea clasamentului, cu o rata estimata a cresterii PIB-ului de 1,9%. Pe piata americana a muncii s-au inregistrat, de asemenea, anumite rezultate incurajatoare. "Din aceste puncte de vedere putem spune ca politica FED s-a dovedit de succes in comparatie cu programele similare analizate", a precizat Catalin Busa. Situatia din SUA a intrat pe un trend pozitiv, fapt care determina oficialii FED sa se gandeasca tot mai des in ultima perioada la o strategie de iesire din programul de cumparare directa de active. Recent, cu ocazia discursului in fata reprezentantilor Congresului, guvernatorul Fed a declarat ca, in conditiile continuarii ritmului de crestere economica si a imbunatatirii conditiilor din piata muncii, FED ia in calcul diminuarea fondului QE. "Astfel, in trimestrul III sau IV al acestui an, am putea asista la prima masura de contractie monetara din partea FED, cu efecte importante inclusiv asupra USD si deci a monedelor din lume", a aratat Catalin Busa.

In cazul Marii Britanii, rezultatele politicii monetare sunt majoritar pozitive, economia reusind sa inregistreze o crestere modesta, evitand astfel recesiunea; desi rata de inflatie se situeaza peste dinamica din celelalte tari, se pare ca asistam la o temperare a cresterii, aceasta situandu-se recent la 2,4%. Somajul in Marea Britanie este sub 8%.

Scopul principal al relaxarii monetare din Japonia este de a depasi perioada deflationista; rata de inflatie estimata pentru acest an este in jur de 0,7%. FMI prognozeaza o crestere a economiei Japoniei cu 1,6% in 2013 si cu 1,4% anul viitor.

In ceea ce priveste Zona Euro, aici se inregistreaza cea mai mare rata a somajului (12,2%), scadere economica, precum si o inflatie intr-o scadere ce poate deveni periculoasa. "Lipsa rezultatelor scontate in cazul politicii monetare promovate de Banca Centrala Europeana este cauzata in mare parte de lipsa de omogenitate din punct de vedere structural a celor 17 economii membre ale zonei monetare unice, iar relaxarea monetara din ultimii ani a reusit sa ofere in principal o solutie temporara la problemele de finantare cu care statele se confrunta", a aratat Catalin Busa. Conform estimarilor din luna aprilie oferite de Eurostat, zona euro va reveni pe crestere economica in anul 2014; conditiile din piata muncii s-ar putea imbunatati incepand cu 2015.

Despre Equity Invest

 SSIF Equity Invest SA a fost infiintata in anul 1998, fiind autorizata ca societate de servicii de investitii financiare prin Decizia nr. 3077/09.09.2003, emisa de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Prin Decizia CNVM nr. 23191/11.12.2008, SSIF Equity Invest SA a fost autorizata sa desfasoare servicii de investitii financiare specifice- preluarea si transmiterea ordinelor clientilor privind unul sau mai multe instrumente financiare, executarea ordinelor in numele clientilor si, respectiv, administrarea portofoliilor- precum si o serie de servicii conexe (schimb valutar in legatura cu activitatile de servicii de investitii prestate etc)

Instrumentele financiare negociabile cu care opereaza SSIF Equity Invest sunt valorile mobiliare (actiuni, titluri de stat, obligatiuni emise de organisme publice sau private, alte titluri de imprumut cu scadenta mai mare de un an, drepturi de preferinta la subscrierea de actiuni in cadrul unei majorari de capital, orice alte instrumente financiare calificate de C.N.V.M ca valori mobiliare), instrumentele financiare derivate (contractele futures, contracte options, alte active calificate de C.N.V.M ca instrumente financiare derivate) si titlurile de participare la organismele de plasament colectiv in valori mobiliare.

Fondurile detinute de client la SSIF Equity Invest SA sunt depozitate in numele S.S.I.F. in contul de clienti deschis special in acest scop. In calitate de intermediar, SSIf Equity Invest este membru fondator al Fondului de Compensare a Investitorilor.

Incepand cu anul 2013, SSIF Equity Invest a devenit formator de piata pe piata extrabusiera de CFD-uri, fiind prima companie romaneasca ce isi asuma acest rol; suma minima pentru deschiderea unui cont de tranzactionare cu CFD-uri este de 500 Euro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati www.equity.ro

Comunicat de presa

Ultimele stiri pe BankNews.ro: